Petković: Na izbore na severu Kosova izašlo 3,47 odsto birača – samo 13 Srba

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je večeras da je na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, što je 0,029 odsto Srba na severu Kosova.

"Aljbin Kurti, i svi oni koji su mesecima pozivali na izbore sa namerom da okupiraju sever doživeli su fijasko, a pravi pobednik je srpski narod koji je u potpunosti bojkotovao ove izbore. To je poraz i onog dela međunarodne zajednice koji je podržao Kurtija u organizovanju glasanja“, poručio je Petković na pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je istakao da su, na izborima koji su bili antidemokratski, održani u kontejnerima, i koje je čuvala Kosovska policija sa dugim cevima, na sve načine pokušavali da nateraju srpski narod da izađe na izbore i da tim izbornim procesom okupiraju ceo sever Kosova.

"A, izlaznost je bila svega 3,47 odsto", naglasio je Petković.

On je ukazao da je ukupan broj upisanih birača 45.095, za 1.000 više nego na prethodnim izborima.

Naveo je i da je na ovim izborima glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim, što, dodaje, pokazuje da su i oni bojkotovali ove izbore.

"Bez srpskog naroda, bez Beograda, nemoguća je normalizacija svih odnosa, uz poštovanje svih prethodnih dogovora", rekao je Petković.

Petković poručio je da su Srbi bojkotom izbora pokazali jedinstvo i da nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez formiranja Zajednice srpskih opština ocenivši da su Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i drugi koji su pozivali da se na današnje izbore izađe doživeli potpuni poraz, fijasko, a da je pravi pobednik ovih izbora srpski narod na Kosovu.

Petković je na konferenciji za štampu istakao da se obistinilo ono što su Srbi i politički predstavnici Srba sve vreme govorili, a to je da srpski narod ne želi da izađe na izbore u ovakvim uslovima.

"Mnogo toga se dešavalo i kada je reč o odbijanju formiranja ZSO i zaustavljanju KM tablica, i nelegalne ROSU baze, kao i hapšenja, pucanja u ljude, protoivpravne eksproprijacije...", kazao je Petković ističući da se sve to dešava gotovo svakoga dana, a na to kroz prste gleda međunarodna zajednica.

Ističući da je upravo to uticalo na današnji rezultat, Petković je zahvalio srpskom narodu što je ostao miran.

Kako je naveo, nije bilo incidenata, a moglo se čuti danima pre izbora da će sigurno biti jer su iz Prištine pričali da je srpski narod kriminalan, nasilan.

"Naprotiv, ostali su u svojim kućama, doduše u Leposaviću je bila jedna svadba tako da su Srbi jasno pokazali Kurtiju da je zemlja na kojoj žive srpska i da će to i ostati. Kurti je želeo da natera srpski narod da u kontejnerima glasa za okupatore, ali pokazalo se da su Srbi poslali Kurtija u politički kontejner. Pokazalo se danas i da što više Priština pokušava da porobi srpski naroda, jača želja našeg naroda da se bori za slobodu", kazao je direktor vladine Kancelarije.

Dodaje da je ceo srpski narod ostao ujedinjen i da su ostali uz predsednika Aleksandra Vučića i Srbiju i pokazali da im veruju.

"Svi oni koji su govorili da je jedno Srpska lista, a drugo srpski narod sada se pokazalo da su u stvari jedno. Podržali smo njihovu odluku jer nećemo da dozvolimo da iko gazi srpski narod. Nema daljeg puta normalizacije odnosa bez prethodnog formiranja ZSO, to je dodatno potvrđeno na ovim izborima, ni makac dalje jer to traži srpski narod na KiM", naglasio je.

Petković je poručio da posebno treba da bude sramota predstavnike OEBS-a i međunarodne zajednice koji su dopustili da se ovaj proces odvija u praznim kontejnerima navodeći da su Srbi pokazali da bez njih izbori nemaju smisla.

Ističe da je Kurti želeo da iskoristi izborni proces da bi proterao ceo srpski narod, a da su to podržali pojedini predstavnici međunarodne zajednice pritom ne govoreći da 10 godina čekamo formiranje ZSO.

Primećuje da je umesto ZSO Kurti nagrađen viznom liberalizacijom, podrškom izbora, kao i procesom početka članstva u Savetu Evrope.

Poručio je da bez Srba, srpskog naroda, bez Beograda je nemoguća normalizacija odnosa, a da ona mora da bude isključivo u skladu sa prethodnim sporazumima.

"Ne tražimo ništa što nije potpisano", kazao je. 

Petković je ukazao i da od 19 biračkih mesta postoje i ona gde niko nije izašao na glasanje, kao što su tri u Zubinom Potoku, dva u Zvečanu i jedno u Leposaviću.

Petković poručio je Srbima sa Kosova da će Srbija i predsednik Aleksandar Vučić sačuvati mir i stabilnost u južnoj pokrajini i izboriti se za sve ono što treba da omogući ostanak i opstanak srpskog naroda.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio Srbima da kada nas napadaju smo još jači i jedinstveniji i da će Beograd insistirati na onome što su potpisani sporazumi.

"Bez toga, bez ZSO, srpski narod je pokazao da nema napretka u normalizaciji odnosa, a Kurti i oni koji podržavaju Kurtija su doživeli pravi debakl", ponovio je Petković.

Upitan šta da Srbi rade sutra, direktor vladine Kancelarije je kazao isto ono što su radili i prethodnih dana.

"Da se zajedno sa predsednikom Vučićem i njihovom državom Srbijom bore za mir i bolje sutra", kazao je.

Na pitanje da li je i lično rekao predstavnicima OEBS-a da treba da ih bude sramota s obzirom da je nedavno imao sastanak sa šefom Delegacije te organizacije na Kosovu, Petković je kazao da je rekao i Majklu Devenportu da nisu ni prstom mrdnuli kada je Kurti zabranio izbore i referendum na Kosovu, a sada su se povukli i dozvolili da ROSU sa dugim cevima čuva glasačke listiće.

Upitao je da li je to demokratija koja treba da se promoviše širom sveta.

Poslata poruka jedinstva, sloge i jasnog stava Srba sa Kosova

Na pitanje kakva je poruka danas poslata, uoči nastavka dijaloga na najvišem nivou, 2. maja u Briselu, Petković je odgovorio da je poslata poruka jedinstva, sloge i jasnog stava – da srpski naroda na severu Kosova veruje isključivo predsedniku Aleksandru Vučiću, koji će, kaže, ako ode 2. maja u Brisel, kao i svaki put pokazati da svom snagom brani srpski narod, mir i stabilnost.

„Nama je važna normalizaacija odnosa, ali bez Zajednice srpskih opština nećemo moći da idemo dalje, ne zato što mi to ne želimo, vech zato što je to princip, valjda i Evropske unije, koja je garant sprovođenja svih sporazuma, a koja ništa nije uradila“, naveo je Petković.

Dodao je da bi u Briselu trebalo da se razgovara o konkretnim koracima, da Upravljački tim predstavi nacrt statuta koji je izrađen, a koji je poslat 2019. godine Evropskoj uniji, i koji čeka poziv da predstavi rezultate svog rada.

„Prošlo pet godina, a EU se nije setila da odgovori na taj mejl“, istakao je Petković i izrazio nadu da će u sledećoj rundi dijaloga to biti glavna tema.