Petković: Ne postoji pravni osnov da Kurti razreši Upravljački tim za izradu nacrta Statuta ZSO

Petar Petković.jpg
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i da ne postoji nijedan pravni osnov da Aljbin Кurti jednostrano i samovoljno razrešava ovo telo.

"To što se njemu ne dopada nacrt Statuta ZSO, njegov je lični problem, jer da je mandat postojećeg Upravljačkog tima aktivan i validan potvrdili su u više navrata predstavnici Evropske unije, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj", istakao je Petković.

Petković je poručio Kurtiju da pre nego što ospori funkcionisanje Upravljačkog tima, "obnovi gradivo i ponovo pročita izjavu portparola EU Petera Stana da Upravljački tim ne može jednostrano da se smenjuje, jer su oni deo procesa dijaloga i da je za njih sastav tog tima i dalje validan".

Petković dodaje da je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj naglasio u svom obraćanju nakon poslednje runde
dijaloga 2. maja da će EU i nadalje, po potrebi, pozivati Upravljački tim na sastanke u Brisel.

"Кurtijev pokušaj da ospori sastav i mandat Upravljačkog tima nije ništa drugo do jalova kupovina vremena, ne bi li izbegao obavezu formiranja ZSO, ali mu to neće poći za rukom. Jedino što Кurti radi jeste da po ceo dan smišlja pakosti kako da uruši dijalog, pošto ne želi da formira ZSO. Ali, koliko je on u svojoj nameri odlučan, Beograd i Aleksandar Vučić su još odlučniji da se Zajednica formira", zaključio je Petković.