Petković: Nedopustivo i sramotno što je Kosovska policija maltretirala Rakočevića i Milenkovića

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direkor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da je nedopustivo i sramotno maltretiranje kome su od strane do zuba naoružane Kosovske policije u Preocu sinoć bili izloženi dugogodišnji novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i urednik književnih programa Doma kulture "Gračanica" Žarko Milenković.

"Njih je pola sate pre ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom povišenim i grubim tonom. Dodatno, policajci su odbili da se legitimištu i ostave svoj policijski broj", rekao je Petković u saopštenju za medije.

Dodao je da je ovo jpš jedan primerodmazde i represije nad srpskim narodom. 

"Ovo je još jedan primer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture. Ovo ničim izazvano maltretiranje po etničkoj osnovi lice je i slika navodne demokratije koja vlada na prostoru Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi krivi samim svojim postojanjem i upotrebom svog, maternjeg, srpskog jezika", istaklao je Petković.

Naglasio je da iako su se ovim povodom Rakočević i Milenković obratili, kako misiji OEBS, ambasadama SAD i Nemačke na Kosovu i Metohiji, tako i Policijskom inspektoratu Kosova, nikakav odgovor nisu dobili. 

"Iz svega navedenog evidentno je da na Kosovu i Metohiji diskriminacija zamenjuje zakon, pravo i pravdu kada su Srbi u pitanju i o svim etnički motivisanim incidentima i napadima na Srbe na KiM detaljno ću govoriti i tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu", poručio je direktor Kancelarije za KiM.