Petković: Nedopustivo je da "takozvane kosovske bezbednosne snage" demonstriraju silu

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković apelovao je, reagujući na sinoćni pokušaj paljenja srpske zastave u centru Gračanice, da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak, kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama.

"Već danima upozoravamo da će ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije eskalirati ukoliko se ne preduzmu odlučne preventivne mere, i to se nažalost i dogodilo. Ekstremisti su se sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, takođe je nedopustivo da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu "takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima, demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave obuzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa".

"Formacije koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika UČK ne mogu biti garancija bezbednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista", napomenuo je Petković.

Zamolio je sve Srbe na Kosovu da u narednim danima budu obazrivi, ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

"Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja njegove svetosti patrijarha Irinija, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru", zaključio je Petković.