Petković: Političari u Prištini za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja

Beograd_240602_Izbori_Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kažao je povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja da su svi svedoci neljudske prakse političara u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, da za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba regionu i da tendeciozno i višestroko preuveličavaju broj žrtava.

Petković ističe da svako razuman i čovečan mora da ukaže na neophodnost suzbijanja i kažnjavanja seksualnog nasilja, kao i da pozove na pružanje svakog vida pomoći i podrške žrtvama.

„Nažalost, svedoci smo neljudske prakse političara u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem da za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u našem regionu i tendenciozno broj žrtava višestruko preuveličavaju. Uz to, činjenica je i da, bez ikakve empatije, seksualno nasilje u sukobima prikazuju kao jednostranu pojavu kako bi se demonizovala jedna strana u konfliktu“, navodi Petković u saopštenjeu.

Kurti i njegovi saradnici, dodaje Petković, godinama govore o 20.000 žrtava seksualnog nasilja na Kosovu tokom sukoba 1999 godine, iako je nadležna institucija u Prištini status žrtve seksualnog nasilja potvrdila za manje od hiljadu osoba.

„Ti zvanični podaci navode se i u izveštaju generalnog sekretara UN od 1 oktobra 2020 godine. Pri tom, srpske civile koji su brutalno maltretirani i silovani od strane pripadnika terorističke UČK u Prištini niko i ne pominje, iako je ta pojava bila masovna. Zloupotreba žrtava seksualnog nasilja jeste vrhunac bezdušnosti i političko profiterstvo najgore vrste, a najveću štetu zbog takvog ponašanja trpe upravo žrtve i zato ovo nije i za Beograd nikad neće biti tema za političke obračune i manipulaciju brojkama“, istakao je Petković.