Petković: Priština šalje ROSU na sever da proteraju Srbe, zaustave lekove, maltretiraju goloruk narod

Petar Petković
Izvor: Print Screen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da na severu Kosova jedino mogu da deluju pripadnici Kosovske policije iz Direktorata Sever.

Petković je na Tviteru poručio da po Briselskom sporazumu to pravo nemaju svi pripadnici Kosovske policije, kako to tvrdi ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.

"Ako Dželjalj Svečlja kaže da Kosovska policija ima pravo delovanja i na severu, to jedino može da se odnosi na policijski Direktorat Sever, kog po Briselskom sporazumu čini 95 odsto Srba. Problem je što Svečlja nikada nije priznao to pravo srpskom policijskom Direktoratu Sever, kog je uvek preskakao. Umesto toga, Priština je uvek slala na sever ROSU, do zuba naoružane jedinice u oklopnim vozilima koje tamo mogu samo uz saglasnost Kfora i četiri gradonačelnika sa severa, po sporazumu iz 2013. A šalju ih da otmu sever, proteraju Srbe, zaustave lekove, maltretiraju goloruk narod. Neće proći", rekao je Petković.

Svečlja je ranije danas izjavio da je Kosovska policija ovčašćena da obezbedi vladavinu zakona i bezbednost za sve građane širom Kosova.