Petković: Razgovori opterećeni zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor kancelarije za kosovo i Metohiju, Petar Petković, oglasio se nakon sastanka u Briselu rekavši da su današnji razgovori bili dugi i teški, opterećeni jednostarnom i protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

„Upravo sam završio duge i teške razgovore. Današnji razgovori bili su opterećeni jednostranom i protivrpavnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo za Savet Evrope. Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana, koja vodi pre svega računa o miru i stabilnosti na porostoru Zapadnog Balkana. I ako nas neko napada, a bilo je u proteklih nedelja onih koji su nas napali da smo mi ti koji žele da destabilizuju prostor Zapadnog Balkana, mogli su i danas da vide, kao po ko zna koji put, da smo odgovorna strana jer ovde smo da razgovaramo“, rekao je Petković.

Dodao je da je iskoristio i ovaj trenutak da protestvuje protiv jednostrane protivpravne odluke Prištine.

„Razgovarali smo i brojnim i značajnim temama. Pre svega onima koji su važne za Srbe na Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo o formiranju ZSO,  ulazimo u desetu godinu kako Priština odbija da formira ZSO, to je za nas važno, ključno pitanje za normalizaciju odnosa“, rekao je Petković.

Između ostalog, razgovaralo se i o ekonomskim pitanjima, kao i nestalim licima.

„Pomenuta je i sloboda kretanja, kao i zabrane ulaska srpskih političara na Kosovo i Metohiju, međutim, Priština odbija svaku inicijativu za dijalog“, dodao je Petković.

Ni danas nije došlo do direktnog susreta predstavnika Prištine sa Petrom Petkovićem u Briselu, a jedan od glavnih razloga je odbijanje da se uopšte razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o pitanju nestalih.

„Tu smo da čuvamo mir i stabilnost, tu smo da se borimo, ne pristajemo na ucene, ali s druge strane kao odgovorna strana shvatamo značaj dijaloga“, naglasio je Petković.