Petković sa ambasadorima zemalja Latinske Amerike: U Prištini ne postoji minimum volje za suživot na KiM

Beograd, Direktor Kancelarije za KiM Petković sa ambasadorima zemalja Latinske Amerike
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima zemalja Latinske Amerike u Srbiji kojima se zahvalio na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, na doslednom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN, kao i na punoj podršci borbi koju Srbija vodi u međunarodnim telima za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu.

Petković je ambasadore Argentine, Brazila, Kube, Meksika i Venecuele upoznao sa problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava na Kosovu, naglasivši da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva.

„U tom smislu Petković je podsetio da je Kurti nedavno zabranio upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, što je imalo za cilj da Srbe ostavi bez plata, penzija i osnovnih sredstava za život, ali i da im onemogući lečenje i školovanje i da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njihovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o Kosovu i Metohiji bez ijednog Srbina“, navodi se u saopštenju.

Povodom rešavanja ovog problema, beogradska i prištinska delegacija su se sastale sedam puta u Briselu, "pri čemu je Beograd imao konstruktivne predloge, ali ih je Priština, sve do jednog, odbila", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je izrazio zabrinutost i zbog činjenice da Priština uporno odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, "jer očekuje da kada proteraju srpski narod i srpske institucije sa Kosova i Metohije, neće ni biti potrebe za formiranjem ZSO".

On je podsetio da se za godinu i po dana sa teritorije Kosova iselilo 15 odsto Srba.

„Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao i na jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje srpskim zvaničnicima da uđu u pokrajinu, pa je tako njemu dve godine onemogućeno da uđe na teritoriju Kosova, što je dovelo do niza posledica i do zaustavljanja mnogih projekata u srpskim sredinama, koji su od suštinske važnosti za život Srba“, dodaje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije na KiM je ukazao i na "farsu oko referenduma za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova", na koji nije izašlo 99 odsto Srba, a koja je, kako se ističe, jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške albanskih glasova.

„Uprkos svemu ovome i više nego jasnoj činjenici da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije, Beograd će ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i regionu i da se dođe do preko potrebne normalizacije odnosa na terenu. U tim nastojanjima, Rezolucija 12 44 Saveta bezbednosti UN ostaje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije“, istakao je Petković.