Petković sa Bocan-Harčenkom: Beograd ne odustaje od ZSO sa svim nadležnostima koje joj pripadaju

Bocan-Harčenko i Petković.jpg
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavno održanih lokalnih pokrajinskih izbora i poslednjih incidenata u pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je istakao „da su napadi i pritisci na srpski narod na KiM sve učestaliji, ukazavši na ozbiljnost poslednjih incidenata, kada su, u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije ROSU nelegalno, dva puta upale na sever Kosova“.

„Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region“, podsetio je Petković.

Informišući ruskog ambasadora o rezultatima lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, na kojima je Srpska lista ostvarila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, direktor Kancelarije za KiM je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija.

Prema rečima Petkovića, Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, iako je, kako je rekao, Briselski dijalog u ovom trenutku talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja ZSO.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zahvalio je ruskom ambasadoru na doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da će srpsko-ruski odnosi nastaviti da jačaju u duhu tradicionalnog prijateljstva dve države i dva naroda.