Petković sa Davenportom: Priština preti da Srbima ukine sva ljudska i građanska prava

Petar Petković i Majkl Devenport
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji sa posebnim osvrtom na poslednje događaje i sinhronizovane pritiske na srpski narod južno i severno od Ibra.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je ocenio da Priština jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava.

Petković je podsetio na jučerašnje događaje, ukazavši na situaciju u Velikoj Hoči, gde su pripadnici Rosu i Carinske uprave oteli 42.000 litara vina od porodice Petrović, dok je za to vreme Rosu policija sa oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem upala u vrtić u Leposaviću dok su deca spavala, što je, kako je istakao, nedopustivo.

“Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i sinoćno slanje 300-350 kosovskih policajaca Rosu sa dugim cevima i oklopnim vozilima u Kosovsku Mitrovicu”, ocenio je Petković i podsetio na nedavni upad kosovske policije sa dugim cevima u prostorije opština na severu Kosova dok se u Tirani održavao Samit EU–Zapadni Balkan.

Dodao je da su prava srpskog naroda na Kosovu pogažena i imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u vladi Kosova s obzirom da je Rašićeva stranka na poslednjim izborima osvojila samo 0,173 odsto glasova.

“Sve navedeno pokazuje da Priština protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne održavanje protivpravnih izbora, koje Kurti želi da sprovede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije”, podvukao je Petković.

Ističe da sa druge strane Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza na terenu i u tom smislu su sa srpske strane ispunjene sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština skoro deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Na kraju razgovora Petković je naglasio da Beograd podržava rad i aktivnosti OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, ali je ukazao da postoji potreba da te aktivnosti na terenu budu mnogo intenzivnije i da se Misija OEBS i javno oglasi povodom pomenutih događaja.

“U suprotnom, poslednji događaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi”, zaključio je Petar Petković.