Petković sa Pičom: Međunarodna zajednica da obezbedi Srbima sa KiM da glasaju na izborima

Petar Petković i Stjuart Pič
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom kojeg je upoznao sa stanjem u našoj južnoj pokrajini, kao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Tom prilikom, Petković je naglasio da Priština svojim potezima svakodnevno generiše tenzije na Kosovu i Metohiji i ukazao je na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije, kao i na pretnje političkih zvaničnika iz Prištine da će Srbima u pokrajini biti i u budućnosti zabranjeno da glasaju na izborima Republike Srbije, što, kako navode, na najgrublji mogući način predstavlja ugrožavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda. 

"Ako se, pored toga, uzmu u obzir gotovo svakodnevni, etnički motivisani napadi na Srbe, kojih je od  početka prošle godine do danas bilo 142, ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini, kao i  ugrožavanje imovine Srpske pravoslavne crkve, postoje opravdani razlozi za našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković, saopštava Kancelarija. 

 

Podsetio je da i da je Beograd ispunio sve preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini više od 3.200 dana odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, kao što odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku,  poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini. Onemogućava se i rad medijima na srpskom jeziku, što su sve dodatni pritisci, koji, po rečima Petkovića, prete da obesmisle do sada napravljene pomake u briselskim razgovorima. 

On je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj način doprineti da se spreče posledice koje bi mogle da potkopaju same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim političkim sredstvima. 

"Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu", zaključio je direktor Kancelarije za KiM. 

Prihvatajući naše različite pozicije o nezavisnosti Kosova i Metohije, ser Stjuart Pič je, kako je saopšteno, svoju novu ulogu opisao kao ulogu britanskog izaslanika za Zapadni Balkan.

Poručio je da će blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU na podršci dijalogu između Beograda i Prištine i održivom rešenju, na dobrobit svih ljudi u regionu.