Petković sa Trokazom: Kurtijev jedini cilj izazivanje novih tenzija

Petković i Trokaz
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom koga je detaljno upoznao sa sitauacijom na Kosovu i ugroženom bezbednošću srpskog naroda usled, kako je naveo, nasilnih i jednostranh akata Prištine, kao i tokom dijaloga koji se vodi u Briselu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je istakao da je Priština odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou, koji je trebalo da se održi 7. novembra u Briselu, dok je Beograd blagovremeno potvrdio učešće u dijalogu.

Sastanak je otkazan, a Priština je i na taj način, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM, jasno potvrdila da je dijalog, normalizacija odnosa i deeskalacija stanja na terenu ne interesuju, već da militarizacijom želi da promeni stanje na terenu.   

Govoreći o položaju srpskog naroda u pokrajini, Petković je sagovorniku skrenuo pažnju na nasilje i teror koji režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad Srbima na Kosovu, a na koje Beograd svakodnevno skreće pažnju međunarodnoj zajednici.

U tom kontekstu, Petković je naglasio da je isključivi krivac za trenutnu situaciju na severu Kosova Aljbin Kurti, koji istrajava na provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima i na doslednom odbijanju da se formira Zajednica srpskih opština, kao i da raspiše i sprovede izbore u četiri opštine na severu. 

Iz svega navedenog je jasno da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, što vodi ka direktnoj negacijiji samog smisla dijaloga, naglasio je Petković i dodao da Kurtiju na pamet ne pada da radi na normalizaciji zajedničkog života Srba i Albanaca i međunacionalnom poverenju jer njegov konačan plan je, istakao je, "Kosovo i Metohija bez Srba".  

Petković je zaključio da, uprkos svemu, Beograd ostaje konstruktivna strana, opredeljena za iznalaženje kompromisa, zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira.