Petković: Savet Evrope ne sme da nasedne na Kurtijevu prevaru

Beolgrad_240401_Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je u toku pokušaj velike prevare kosovskog premijera Aljbina Kurtija, uz podršku njegovih pojedinih mentora, koji su, da bi obmanuli Savet Evrope, u poslednji čas, pred početak sastanka Komiteta ministara SE, poslali pismo u kome navode da će do kraja meseca navodno ispuniti svoju obavezu i poslati nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu.

Petković je naglasio da Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru, jer sve što trenutno Kurti radi nema veze sa Dijalogom, već samo sa njegovim jednostranim i nasilnim potezima, uperenim protiv srpskog naroda na Kosovu.

"U pismu se dodatno kaže kako taj statut sastavlja Kurti, u koordinaciji sa njemu lojalnim Srbima sa Kosova, a na osnovu dokumenta koji je izradila nemačka fondacija Fridrih Ebert, navodi se u saopštenju Petkovića.

Petković je rekao da je reč je o čistom falsifikatu, putem kojeg Kurti želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga i to obrazložio u sedam tačaka.

"Prvo, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine! Drugo, takođe prema sporazumima, Nacrt Statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima, koji je 2. maja 2023. u Briselu, u Dijalogu na visokom nivou, predstavio svoj Nacrt. Treće, Upravljački tim čine Srbi sa Kosova i Metohije i oni zvanično po ovom pitanju zastupaju interese srpskog naroda na KiM, sa kojima su više meseci usko kordinirali na pisanju Nacrta Statuta", rekao je Petković.

Petković je kao još jedan dokaz da se radi o falsifikatu naveo i da je 21. oktobra 2023. velika petorka, zajedno sa Lajčakom Beogradu predstavila Nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU.

"Beograd je izrazio spremnost da radi na tom dokumentu, kao dobroj polaznoj osnovi, za sastavljanje konačnog Statuta. Pozitivan stav prema ovom dokumentu smo jasno iskazali u delu koji se odnosi na poštovanje Sporazuma iz 2013. i 2015, i bez zalaženja u pitanja koja bi bila statusnog karaktera", rekao je Petković.

Dodao je i da je Nacrt Statuta EU Kurti javno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

"Šesto, nemoguće je da nevladine organizacije pišu statut ZSO, a još manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog. Sedmo, nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o Satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao", rekao je Petković.