Petković: Sporazumom o energetici sever KiM će imati sigurno snabdevanje strujom

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će nedavno postignut dogovor o Mapi puta za sprovođenje sporazuma o energetici značiti mnogo za sever Kosova u smislu mira i stabilnosti i da je njime obezbeđeno sigurno snabdevanje električnom energijom.

Petković je nakon obilaska centrale fabrike "Jumis" u Zubinom Potoku rekao da je najznačajnije to što će srpska kompanija Elektrosever imati apsolutno snabdevanje električnom energijom za sever KiM koje će biti samostalno i što je time zaokružen ceo sistem i sa distribucijom i sa snabdevanjem i svim ostalim stvarima.

"Trudićemo se da u periodu koji dolazi da se apsolutno poradi na tome da se energetska infrastruktura opravi, da se ukinu restrikcije, da se reši sve ono sa čime ste se vi suočavali u prethodnim godinama, da to rešite da imate normalno i sigurno snabdevanje što je najvažnije. To je dodatno važno da u trenutku kada nam predstoji teška zima zbog krize u Evropi i zbog rata u Ukrajini  da smo mi ovde osigurali naš ostanak i opstanak i sigurno snabdevanje električnom energijom kroz našu kompaniju Elektrosever", rekao je Petković.

On je najavio i da će se o tome dodatno razgovarati, kao i da će on biti na terenu kada krene puna implementacija sporazuma.

"Najvažnije je da smo zajedno, da čuvamo jedni druge i osiguramo mir i stabilnost, jer sa tim nema više pretnji da će bilo ko da nam upada u Valač, da će da pravi haos na severu, da će da isključuje ceo sever sa napoona. To je sve prošlost. Naše je sada da ispunimo sporazum i da nastavimo da se borimo za implementaciju i drugih sporazuma, pre svega formiranja ZSO koji bi ovde vama omogućio još bolji život, opstanak i ostanak", rekao je Petković i dodao da će Srbija nastaviti da se bori za Srbe na KiM.