Petković: Tači da se suoči sa realnošću, pokrajine ne mogu biti članice UN-a

petar
Izvor: Večernje novosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da autonomne pokrajine ne mogu biti članice UN, i da je to realnost sa kojom treba da se suoči i kosovski predsednik Hašim Tači i svi ostali u Prištini koji misle da je moguće državnost dobiti na poklon.

Petković je u saopštenju podsetio da je Republika Srbija punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije.

I ovom prilikom, naveo je direktor Kancelarije za KiM, podsećam da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i želje Hašima Tačija u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu.

“Uostalom, Priština je doslednim ignorisanjem UNMIK-a i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija, tako da Tačijeve želje, osim što su u sferi fantastike, jesu takođe licemerne i neiskrene”, ocenio je Petković.

A, ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine OVK od strane Tačija, poručio je Petković.

“Srbija je spremna da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima, pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada”, naveo je Petković.

Za Srbiju je Dan UN, koji se obeležava u znak sećanja na donošenje Povelje svetske organizacije, svečani dan, jer to je mesto gde naša zemlja čvrsto, na temeljima međunarodnog prava, brani svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, zaključio je Petković.

Ja
24. Oktobar 2020.
Vi sve znate kakvi su oni provociraju takve su albanske lazi od pocetka i don danas i nista nije istina!!!
Arbër Lila
26. Oktobar 2020.
Ja razunem srpski ali srbe i njihove tkz. Politicare i politiku nikaki!?
Ja
24. Oktobar 2020.
Veruju ih oni koji ih nepravdom brane samo oni koji su kao i oni zar nije to tako?!
Sadik Idrizi
25. Oktobar 2020.
Zelen si, Petre! Udaraš se u grudi a dobro znaš istinu. Možda Kosovo još fugo nece dobiti stolicu u UN, ali vi ste ga izgubili još u Srebrenici.
25. Oktobar 2020.
Da se petkovic suoci sa realnoscu
Kosova se medjunarodna priznata drzava svidja to njemu ili ne to je realnost