Petković: Tadić je naneo katastrofalnu štetu srpskim državnim i nacionalnim interesima

Petar Petković
Izvor: SNS

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je da nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić u panici napada i vređa državni vrh i pregovarački tim Beograda u dijalogu sa Prištinom, jer više ne može da se sakrije i bilo kakvim lažima relativizuje činjenicu da je upravo Tadić, u saradnji sa nizom stranačkih saizvršilaca, naneo katastrofalnu štetu srpskim državnim i nacionalnim interesima.

U saopštenju SNS-a se navodi da je Petković podsetio da je Aljbin Kurti nedavno u Briselu rekao da je 2010. godina najznačajnija za Prištinu, jer je tada doneta odluka Međunarodnog suda pravde po kojoj deklaracija o jednostrano proglašenoj nezavisnosti "Kosova" nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Zahvaljujući Tadićevoj diplomatiji na steroidima, kako je ona tada nazivana, upućeno je katastrofalno pitanje Međunarodnom sudu pravde, koje je nažalost pomoglo Zapadu da udari temelje legalizaciji tzv. nezavisnosti 'Kosova', i bespredmetna su sada sva Tadićeva obrazloženja kojima pokušava da taj katastrofalni poraz predstavi kao pobedu", naveo je Petković.

Petković dodaje da je Tadićev režim, da bi opstao na vlasti, molio američku administraciju da odloži priznanje samoproglašenog "Kosova" za posle predsedničkih izbora 2008. u Srbiji, što je objavio i Vikiliks.

"A onda je isti taj režim doveo i Euleks, priznao kosovske tablice, lične karte, carinski pečat tzv. Kosova, izmestio borbu za Kosovo i Metohiju iz Ujedinjenih nacija", istakao je Petković koji je i član Predsedništva SNS.

On ističe da je "jadno i bedno" što Tadić danas, iako je prespavao proteklih nekoliko meseci i godina i ćutnjom odgovarao na provokacije Prištine i napade na srpski narod.

"Smatra da je pozvan da se izjašnjava o sadašnjim nastojanjima naše države da se izbori za svoje državne i nacionalne interese u južnoj pokrajini.  I nema odvratnijeg cinizma od toga što Tadić danas govori o dijalogu u Briselu, u kome je pristajao na loše sporazume, ostavljajući na cedilu naš srpski narod na Kosovu i Metohiji i pristajući da na administrativne prelaze bude dovedena 'kosovska policija i carina' koja ne dozvoljava da lekovi i hrana dođu do naših sunarodnika u pokrajini. Zato je naš narod administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova i Metohije nazvao 'Tadićeva granica' ", zaključio je Petković.

Tadić je, kako kaže Petković, učinio sve da razgraniči Srbe od Srba, a danas perući svoju biografiju pokušava da nas sve razgraniči od razuma i pamćenja, ali jalov mu je trud, jer ime Borisa Tadića će nesumnjivo ostati ubeleženo velikim slovima na najsramnijim stranicama srpske istorije, i nema tog filma u kojom će on vaskrsnuti kao pozitivan junak.