Petković: Upadom KBS na sever Kosova Priština krši dogovor

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je upad KBS pod punim naoružanjem na sever Kosova protivan svim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu.

Petković je saopštio da je upadom KBS na sever, Kosovo prekršilo dogovor iz 2013. godine.

"Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu КiM bez duplog odobrenja - komandanta Кfora i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali", naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da zbog toga za jučerašnji upad КBS u opštini Zubin Potok ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji kosovski premijer Aljbin Кurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu. 

"Pitanje je da li je neko i ko prećutno dozvolio Кurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i zbog toga je neophodno da se Кfor i međunarodne misije koje deluju na КiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima.  Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Кurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa КiM, jer je Кurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate.", dodao je Petković.

Kako je dodao, tome služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu Kosova, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića. 

"Srbi sa Кosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.