Petković: Uputili smo poslednji apel međunarodnoj zajednici, Srbi više neće da trpe zulum Kurtija

Petar Petković
Izvor: Printscreen, Pink

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da svi su juče mogli da gledaju sinhronizovan napad kosovskog premijera Aljbina Kurrtija na Srbe i severno i južno od Ibra.

"Oni u Prištini ne prezaju ni od čega, oni su upali u Veliku Hoču jer vlasnik viarije Petrović nije platio nekakve porezne akcize. Od pandemije koronavirusa, on to vimo nije prodavao, držao je u podrumu. Iako je juče pokušao da se dogovori sa njima nisu hteli da čuju, već su mu konfiskovali 42.000 litare vina. Način na koji su to uradili bio je bezobrazan, bukvalno su 25 vrsta vina pretočili u jednu cisternu", rekao je Petković.

Petković je u Jutarnjem programu na TV Pink dodao da niko ne može da shvati i razume šta to Kurti radi i dodao da je Beograd o svemu obavestio sve međunarodne predstavnike, uključujući Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod. Ocenio je da je sve što se dešava sramota medjunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Kurtija nad srpskim narodom.

"Ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici, jer narod neće više da trpi zulum Aljbina Kurtija", kazao je Petković.

Petković je istakao da je poruka medjunardonoj zajednici da se, kako je rekao, "ne igra, da se ne iznenadi kad vidi odluke Srbije".

Dodao je da mnogo toga može da bude promenjeno ako Kurti nastavi da maltretira srpski narod i da je zato rekao da će Srbija razmotriti povratak do 1.000 pripadnika snaga bezbednosti na prostor Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako Kfor i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod", istakao je Petković.

On je rekao da je to da li će biti normalizacije odnosa i da li ćese  uopšte razgovarati, a kako je istakao, pristup Beograda je uvek bio da se razgovara, sada jako upitan zbog Kurtija

"Prvo neko treba da urazumi Kurtija, koji svakog dana želi rat i izaziva nemire. Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo, on ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je i da je upad Kosovske policije u dvorište vrtić a u Leposaviću čista provokacija.

"Namreno to rade, žele da izaovu incidente, da izazovu novu krizu, da zaplaše narod. Povod navod za to je bila neka pljačka, a kasnije se ispostavilo da su je taj autombil došlao sa juga, a kada nisu mogli da opljačkaju banku, on se uputio ka jugu Mitrovice. Ideja je bila da se inscenira ceo taj događaj kako bi krenuli sa akcijama koje su se desile tokom večeri", objašnjva Petković.

On je dodao i da mora da prokomentariše činjenicu, da juče nije bilo reagovanja Rade Trajković, ni Nenanda Rašića.

"Juče ni slova ni reči od Rade, ni od Rašića. Ni na jedan način nisu osuduili brutalan napad na goloruki narod, i sve one scene u Velikoj Hoči, sve što se dešavalo sinoć, to nije tema za njih, jer oni podržavaju Kurtija i sprovode njegovu politiku i opravdavaju ono što je Kurti uradio. A sinoć se desilo to da je oko 300-350 polcajaca bukvalno umarširalo na sever Kosova iz južnog dela", rekao je Petković.