Petković: Vučić je kao čuvar mira meta napada Kurtija i Osmani

Petar Petković
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao iskren i dosledan čuvar stabilnosti regiona, prirodno opsesivna meta za napade "ratnohuškačkog režima" Aljbina Kurtija, a predsednica Kosova Vjosa Osmani pokušava da nedovoljno informisanoj zapadnoj javnosti prodaje bajke o Srbiji kao pretnji, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije reagovao povodom izjave Osmani za italijanski medij "Korijera dela sera".

"Priština se najviše plaši mira, jer u miru se topi tolerancija za Kurtijevu politiku rušenja dijaloga i nastojanja da se za probleme na Kosovu i Metohiji nađe diplomatsko i kompromisno rešenje. Vjosa Osmani može da pokušava da nedovoljno informisanoj zapadnoj javnosti prodaje bajke o Srbima kao pretnji, ali u političkim i diplomatskim krugovima je veoma dobro prepoznato ko svakodnevno nastoji da ponovo raspali "balkansko bure baruta", rekao je Petković.

Petković je dodao da je besramna laž da predsednik Srbije i Srbi na Kosovu na bilo koji način destabiliziju prilike na terenu, jer, kako je naveo, činjenice govore upravo suprotno.

"Jedina pretnja miru su ekstremisti koji, inspirisani Kurtijevom šovinističkom politikom, gotovo svakodnevno napadaju i zastrašuju srpski narod. Samo od početka godine dogodilo se deset napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, uključujući i napade iz vatrenog oružja na decu i goloruke civile, što potpuno razgolićuje laži Vjose Osmani o navodnom smanjenju broja etnički motivisanih incidenata", poručio je Petković.

Prema njegovim rečima istina je da je na Kosovu eksplozija nasilja kakvo nije viđeno godinama unazad.

"To svedoči o paničnoj potrebi Prištine da Srbiju uvuče u sukobe sa NATO, kako bi onda imala izgovor za nastavak neispunjavanja obaveza preuzetih Briselskim sporazumom. Aljbin Kurti i njegovi advokati poput Vjose Osmani su spremni čak i da izazovu sukobe širih razmera, samo da ne bi morali da ispune obaveze koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, ali agresivna i ratoborna priroda Kurtijeve politike ne može se kamuflirati dezinformacijama i neosnovanim napadima na Srbiju i njenog predsednika", zaključio je Petković.