Petković: Vučić tokom sastanka sa Lajčakom istakao težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom podvukao šta su glavni problemi u smislu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističući da Priština odbija da nastavi razgovore u tom pravcu i izlazi svaki dan sa novim jednostranim potezima kojima urušava dijalog.

Petković je naglasio da je sastanak sa Lajčakom trajao duže od sat vremena.

Vučić je, kako kaže, jasno istakao veoma težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i neohopdnost da Priština prestane sa eskalatornim potezima koji ugrožavaju život.

"Istakao je neophodnost formiranja ZSO, na koju se čeka 10 godina i da Priština prestane da vrši opstrukciju kroz dogovor o nacrtu statuta. Priština odbija da nastavi razgovore u tom pravcu i izlazi svaki dan sa novim jednostranim potezima kojima urušava dijalog", ukazao je Petković.

Petković je naveo i da je predsednik tokom razgovora sa Lajčakom istakao važnost peticije koja je potpisivana za smenu gradonačelnika u četiri opštine i naveo da su Srbi prikupili dovoljan broj potpisa.

Ističe da je sada na redu Kurti da postupi po "svom administrativnom uputstvu" i da se organizuju izbori nakon kojih bi, zbog velike izlaznosti Srba, bili srpski gradonačelnici.

Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vučić je insistirao i da je neophodno da Kurti prestane sa jednostranim akcijama, od kojih je najnovija zabrana upotrebe dinara.

"Beograd je spreman da razgovara o procesu normalizacije, naša politika je takva da moramo da gradimo mir, sačuvamo stabilnost pre svega na Kosovu, samim tim i u regionu. Borićemo se demokratskim putem da sačuvamo naš narod, da učinimo sve da proces normalizacije ima smisla jer normalizacija podrazumeva normalnost za svakodnevni život Srba na Kosovu što je neophodno da opstanu i ostanu na svojim ognjištima", rekao je Petković.

Ističe da je to razlog zašto je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština koja bi omogućila da se Srbima sačuvaju individualna i kolektivna prava koja se, kako primećuje, sada konstantno krše.

"Mi smo odgovorna strana, gledamo da sprovodimo svoje obaveze, ali potrebno je i da druga strana to radi. Umesto da idemo ka deeskalaciji odnosa, i bez obzira na ono što je tražila EU, sve što učinimo ne nailazi na efekte koji vode normalizaciji. Vidimo da Priština umesto da pozitivno odgovori na našu pruženu ruku, negativnim, protivpravnim i nasilnim potezima pokušava da sruši dijalog i dovede u pitanje opstanak našeg naroda na KiM", kazao je i dodao.

"Beograd će učiniti sve za srpski narod, kako da mu obezbedi bolju poziciju, ali i da mir zavlada u srpskoj južnoj pokrajini", rekao je Petković.