Petković: Zabranama onemogućavaju moj rad, ali neće prekinuti vezu Srbije i Srba na KiM

Petković na prelazu Merdare
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kome je danas po peti put od početka godine zabranjena poseta Kosovu, kaže da su kosovske vlasti još jednom prekršile sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama.

Petković je istakao da je posetu uredno najavio i da mu je cilj bio da obiđe učenike Bogoslovije u Prizrenu, srpske povratnike u selu Novake, ali i da razgovara sa Srbima i socijalno-ugroženim porodicama na severu Kosova.

"Međutim, Priština mi onemogućava da radim i obavljam svoj posao kao direktor Kancelarije za KiM na prostoru Kosova i Metohije, ali ono što je važno i što svi treba dobro da razumeju jeste da nikakvim zabranama Priština neće moći ni ovog puta, ali ni u buduće, da tu vezu između države Srbije i srpskog naroda na KiM na bilo koji način prekine. Mi ćemo nastaviti da se borimo za naš narod, za bolji život u srpskim sredinama i ova zabrana nije nešto što na bilo koji način može da nas pokoleba", rekao je Petković.

On je podvukao da su ovakve zabrane zapravo dokaz da se Beograd bori za svoj narod.

"Kao što je svima nama pokazatelj da kada napadaju predsednika Aleksandra Vučića u prištinskim medijima, da se predsednik Vučić svim srcem i svom snagom bori za svoj narod na KiM, tako je i za mene satisfakcija to što su mi peti put odbili ulazak na prostor KiM, jer je i to pokazatelj da se borimo za svoj narod u našoj južnoj pokrajini i u centralnoj Srbiji i u Briselu i na svakom drugom mestu", rekao je Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

On je naglasio da je o najnovijoj zabrani kosovskih vlasti obavestio i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Ako se Priština ovako odnosi prema glavnom pregovaraču u dijalogu, jasno vam je kako se onda odnosi i prema našem narodu na KiM, a iz dana u dan povećava se broj incidenata koji su generisani upravo antisrpskom politikom, ali i retorikom koja dolazi direktno od Aljbina Kurtija i same Prištine. Ako meni ne dozvoljavaju da uđem na prostor KiM, kako onda možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa, a mi želimo normalizaciju, želimo dobre odnose, želimo da se pomerimo sa mrtve tačke i da razgovaramo i rešavamo sve probleme. Međutim, Kurti je taj koji svakog dana ubija i pokušaj normalizacije odnosa, to je upravo učinio i ovde, danas na Merdaru, time što mi je zabranio ulazak na prostor KiM“, naveo je Petković.

On je istakao da Beograd poštuje sporazum o zvaničnim posetama, jer je samo u prethodnih nekoliko dana više prištinskih zvaničnika boravilo u Srbiji, u skladu sa sporazumom - bez statusnih oznaka i neutralno.

Prethodno, Priština je Petkoviću zabranila ulaz na Kosovo 13. januara, 16. aprila, 3. septembra i 23. novembra.