Petković: Započela okupacija severa, Vučić razgovarao sa Lajčakom

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da je danas i zvanično započela okupacija severa Kosova od strane Aljbina Kurtija, rekavši da je nedopustivo da opštinu Severna Mitrovica vodi neko ko je osvojio 553 glasa.

Petković se obratio na konferenciji za medije nakon što je danas u Severnoj Mitrovici zakletvu položio Erden Atić čime je postao gradonačelnik Severne Mitrovice, a kako je ukazao, u toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Ta krpa koju su istakli na zgradi opštine za nas nikada neće biti zastava. Ona će tu stajati i trajati koliko i sama okupacija, a to znači ne dugo. U poslednjih sto godina mnogo je okupacionih zastava koje su se vijorile na KiM i Musolinijeva i Trećeg Rajha ali ih je sve pobedila srpska trobojka, tako će biti i ovog puta", rekao je Petković.

On je ukazao da vlasti u Prištini, predvođene Kurtijem, žele da proteraju srpski narod sa KiM i da najotvorenije isprovociraju rat.

"Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja i incidenata koji mogu da se pretvore u najveću krizu do sada", rekao je Petković.

Kako je istakao, tamo gde živi 98 odsto srpskog naroda, izbori koji su održani ne mogu da budu legitimni.

"Sram bilo i Kurtija i međunarodnu zajednicu koja je podržala ove izbore. Pokazali su da ne haju za demokratiju i demokratske principe. I današnje saopštenje Kvinte koja govori da obe strane treba da rade na naormalizaciji pokazuje da Kurti radi sve ovo jer ima vetar u leđa", rekao je on.

Petković je poručio da će Srbija biti uz svoj narod i 1. juna do kada su Srbi ostavili rok i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da se prestane sa provokacijama, sa hapšenjima, sa zaustavljanjem vozila sa KM tablicama, pucanjem na nedužne, eksproprijacije.

"Kurti nema šta da traži na severu, kao ni kosovska policija", kazao je Petković.

On je saopštio da je danas na Bistričkom mostu zaustavljen Predrag Milanović, rudar koji je radio u trećoj smeni u rudniku Crnac i krenuo kući.

"Oduzeli su mu KM tablice i napisali kaznu od 150 evra. Danas je počela i nova faza Kurtijeve protivpravne odluke o preregistraciji, na šta nema pravo", kazao je Petković.

On zaključuje da je to u suprotnosti sa svim sporazumima na šta su, podseća, ukazali i Derek Šole i Petar Stano.

Odgovarajući na pitanje novara da pojasni kako kosovska policija nema pravo da bude na severu Kosova, Petković je kazao da misli na Albance u Kosovskoj policiji i specijalnu jedinicu ROSU koja po Briselskom sporazumu i drugim sporazumima i garancijama Kfora nema šta da traži na severu.

"Jasno je da je tu odgovornost Kfora i Euleksa u bezbednosnom vakuumu koji je napravljen od kada su Srbi napustili institucije, ali i pre toga, od kada je Kurti počeo da gradi baze na severu i to tako što je otimao srpsku zemlju protivpravno. Sve je to uz neformiranje ZSO bio razlog da Srbi izađu iz institucija. Nemaju pravo da tu budu, a još manje da maltretiraju srpski narod", kazao je Petković.

Na pitanje o roku koji su Srbi dali, odnosno 1. junu, Petković je rekao da Srbi žele da ostave određeno vreme i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da prestanu da maltretariju Srbe na Kosovu.

"Posle toga ce uslediti njihov odgovor, mi smo uz naš narod i gledaćemo da sačuvamo mir i učinimo sve da ne dođe do sukoba, ali šta da radite kada s druge strane imate Kurtija koji želi rat i da protera Srbe sa Kosova", dodao je.

Odgovarajući na pitanje kakve garancije Srbi mogu da očekuju od međunarodne zajednice, Petković kaže da se potvrdilo da Kurti ne želi da formira ZSO i da želi da iscenira neku krizu ili rat na severu Kosova.

"Deluje čudno da to radi sam i da u te avanture sme tek tako sam da ulazi. Očigledno je da nam predstoje teška vremena, odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija jer sve što se dogodi na severu, ne daj Bože, odgovornost će biti na onima koji su dozvolili", naveo je Petković.