Petrič o mogućem odlasku Lajčaka: Svaka brza promena problem, ali našla bi se kratkoročna zamena

Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič smatra da bi eventualni odlazak Miroslava Lajčaka sa pozicije specijalnog izaslanika Unije za dijalog Beograda i Prištine, u slučaju da se odluči na povratak u slovačku politiku, bio problem, ali da bi se zamena kratkoročno našla.

Na pitanje da li bi bio problem za dijalog, ako bi posle nedavno održanih izbora u Slovačkoj, Lajčak odlučio da se vrati u vladu u Bratislavi, Petrič je, za Kosovo onlajn, rekao da svaka brza promena predstavlja problem.

"Svaka brza promena je problem. Lajčak ima uigran tim. Verujem da kratkoročno može da se nađe zamena da bi se barem zadržao minimum za održavanje dijaloga. Ne znam šta će biti sa Lajčakom, da li će se vratiti u Slovačku ili ostati na poziciji u EU, ali nezavisno od toga EU mora obezbediti da dijalog, ako obe strane to žele, može biti nastavljen", rekao je Petrič.

Petrič smatra da će na proces dijaloga uticati predstojeći izbori.

"Izbori su najavljeni u Srbiji u decembru, zatim slede izbori na Kosovu, u SAD, i za Evropski parlament. Nakon toga sledi formiranje nove Evropske komisije, a tako i zamena šefa evropske diplomatije i ličnosti koje će voditi dijalog", dodao je on.