Petrič: Sada je na Kosovu da ispuni svoje obaveze i uspostavi ZSO

Volfgang Petrič
Izvor: N1 Info

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič ocenjuje mogući preokret Srbije u politici prema Kosovu verodostojnim i poručuje da je sada na Kosovu da ispuni svoje obaveze.

"Priprema se korak koji srpskoj strani veoma teško pada“, objasnio je Petrič u izjavi agenciji APA.

On je ukazao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jasno da mora da se pokrene, a istovremeno se povećao pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je na potezu.

Petrič je optimističan da je sa novim nemačko-francuskim planom dostignuta tačka sa koje će se nešto pomeriti.

„Ponovo se ispostavilo da su mogući pomaci samo kada Evropljani i Amerikanci vuku za istom stranom konopca“, dodao je Petrič.

Pritisci na obe strane su veliki, ocenjuje on i ističe da Srbija mora da se upusti na pregovore o nemačko-francuskom planu, a na drugoj strani Kosovo mora da primeni Zajednicu srpskih opština.

„Ako se počne rad na tome to bi bio veliki proboj, kakav u regionu nije zabeležen dugi niz godina“, ocenio je Petrič.

On polazi od toga da nedavna izjava Vučića, da bi mogao prihvatiti predlog, verodostojna, pošto mnogo od toga sada zavisi.

Petrič je naglasio da se ne radi više samo o teritorijalnim pitanjima, već o ekonomskim i političkim interesima Srbije. Ukazao je da je predsednik Vućić izgradio uspešnu ekonomsku politiku koja se oslanja na investicijama, i zbog toga sebi ne može priuštiti unutarpolitički da nemački ulagači okrenu leđa Srbiji.

Sada je, dodaje, Kosovo na potezu i mora obaviti svoje zadatke, time što će uspostaviti ZSO, koju je do sada odbijala vlada Aljbina Kurtija.

Takođe ocenjuje da se ne može očekivati da će Kosovo brzo biti primljeno u UN, jer se s tim Rusija neće u dogledno vreme složiti.

„To razlikuje kosovsko pitanje od nemačko-nemačkog rešenja, jer su tada obe države primljene u UN“, podsetio je on.

Petrič je, istovremeno, ocenio da se predramatizuje opasnost koja polazi od Rusije, da bi mogla da remeti dogovor.

Rusija, smatra, ima druge probleme, ali dodaje da se Srbija neće u potpunosti odvojiti od Rusije sve dok se ne reši kosovsko pitanje, kako zbog ovisnosti od gasa, tako i političke podrške Moskve u vezi članstva Kosova u UN.

Rekao je, u vezi EU, da je njena slabost što pet članica nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Kako se od Beograda može tražiti da prizna Kosovo, kada to nisu učinile pet članice EU. Tu se nešto mora pomeriti“, uveren je on dodajući da je konflikt po kompleksnosti trodimenzionalna igra šaha.