Petronijević: Britanski advokati napuštaju Tačija jer je presušio novac iz Prištine, Kurti ga ne želi na slobodi

Petronijević
Izvor: Večernje novosti

Semjuel Blum-Kuper je drugi advokat iz tima Hašima Tačija koji je napustio odbranu nekadašnjeg kosovskog predsednika, a pre njega je to u maju učinio Dejvid Huper. Kako navodi Goran Petronijević, advokat i bivši sudija, nije slučajno što su oba advokata koja su otišla iz Tačijevog advokatskog tima poreklom Britanci.

"I Ramuša Haradinaja je branila britanska ekipa, a kada se on našao u zatvoru dijaspora je u rekordnom roku prikupila osam miliona evra. Sada, ne treba zaboraviti i ulogu Džefri Najsa, bivšeg haškog tužitelja u celoj priči", kaže Petronijević.

Na pitanje kakva je uloga Najsa u celoj priči, Petronijević podseća da je upravo nekadašnji haški tužitelj hteo da tuži kosovsku vladu za 800.000 dolara.

"Pazite, zvanično su u pitanju bile konsultantske usluge za knjigu Hašima Tačija, ali mislim da će te se složiti da bi honorar od 800.000 dolara bio solidan i za jednog Hemingveja, a ne Džefri Najsa. Nemam dokaza, ali sam uveren da je on hteo da naplati to što je dostavljao dokumeta Albancima iz Haškog tribunala koja su bila u vezi Kosova. I upravo zato ga spominjem, jer su britanski advokati napustili Tačija iz jednog od dva razloga - ili su se dogovorili da više ne rade s Tačijem ili je u pitanju ozbiljan nedostatak sredstava, a oni nisu nimalo jeftini. Sada je došlo do raslojavanja u albanskoj dijaspori, a i zvanična Priština na čijem čelu je sada Kurti je zavrnula finansijsku slavinu", kaže Petronijević i dodaje da sada kad su SAD napustile Avganistan prestao je dotok heroina na Kosovo koji je prema njegovim rečima dalje odatle distrubuiran u Zapadnu Evropu, pa je i sa te strane stao dotok novca.

Advokat i bivši sudija navodi i da je "Specijalni sud pre svega instrument koji bi trebalo da disciplinuje neposlušne Albance".

"Mislim da nemaju ozbiiljnu nameru da sude i donesu pravdu pre svega za zločine nad Srbima. Pa pogledajte, većina optužnica se tiče političkog obračuna između dve vojne frakcije kosovskih Albanca. Gde su tu zločini nad Srbima i drugim nealbancima", zapitao se Petronijević.

Na početku suđenja na spisku Tačijevih advokata bili su Sofi Menegon, Dejvid Huper, Dastid Palaska, Semjuel Blum Kuper i Pjer Ričard Prosper. U međuvremenu, otišli su Huper i Kuper, a timu su se pridružili Gregori Kiho koji je sada na čelu odbrane i Luka Mišetić.

Podsećanja radi, advokatima nekadašnjih lidera OVK, Kosovo mesečno daje oko 90.000 evra, tako da je od oktobra 2020. do jula ove godine isplaćeno više od četiri miliona evra.