Petronijević: Sud za zločine OVK je politička institucija

Petronijević i Beriša na TV Pink
Izvor: Pink.rs

Poznati srpski advokat Goran Petronijević osvrnuo se gostujući u emisiji Pravac na TV Pink na trenutno aktivan rad Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine, rekavši kako očekuje da ovaj sud neće imati efikasan rad na rasvetljavanju ovih zločina.

“Od ovog suda ne očekujem da radi i uradi nešto ozbiljno, bez obzira na sve ono što se događa. Sama činjenica oko obelodanjivanja odluke, odnosno krađe i curenja podataka, je veoma teška. Ona je optužujuća i odnosu na sud i na tužilaštvo”, naveo je Petronijević govoreći o neautorizovanom napuštanju istražnih informacija iz ovog suda.

Prema njegovim rečima, hapšenje čelnika Organizacije ratnih veteran OVK nema smisla.

“Oni su poslednji u tom lancu. Sud i tužilaštvo bi trebalo da se bave pitanjem kako su podaci o delovanju takozvanog OVK bez odobrenja napustili sud. Ko je i na koji način te podatke stavio na rapsolaganje ovim ljudima”, navodi Petronijević.

Kako kaže, situaciju u kojoj se nalazi Sud za zločine OVK je polu-šizofrena.

“Goniti nekoga ko je na repu svega toga, a ne goniti one sve koji su glavni u tome. To je jedna vrsta prikrivanja onih koji su pravi zločinci. Svima je jasno da je to jedna igra, i da je to doneto u elektronskoj formi. To nije obican incident, to je događaj koji mnogo govori o kredibilitetu tog suda i tog tužilaštva”, kaže Petronijević.

On se osvrnuo na to što sud nije radio gotovo šest godina.

“To je više politička institucija koja će služiti određenim međunarodnim mehanizmimia za disciplinovanje nekoga dole, kao što su to radili nekada sa Haškim tribunalom”, naveo je Petronijević.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša istakao je da je uveren kako je SAD uticao na formiranje Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu u periodu od 1998. godine do 2000. godine.

“Vašington je, u ovom trenutku odlučio da sve komandante i čelne ljude OVK skloni. Oni da su poslušali Vašington, otišli bi u penziju kako im je i predloženo. Tači i to celokupno rukovodstvo” - rekao je Beriša.

On je naveo da policijske akcije koje su se prethodnih dana odigrale na takozvanom Kosovu pokazuju, kako kaže, da je ovo poslednji trenutak da se oni uvedu u takozvani poliitčki sistem.

“To je zapravo borba koja se odvija na relaciji Berlin – Vašington”, ukazao je Beriša.