Petrović: Građani Srbije podržavaju uvođenje vojnog roka

Predrag Petrović
Izvor: Kosovo online

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) rekao je za Kosovo onlajn da aktualizacija uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji potreba zbog sve većeg odliva kadrova, kao i da većina građana podržava tu ideju, ali upozorava da su mladi koji su ujedno i ciljna grupa, podeljeni po ovom pitanju i da većina ne pokazuje veliko interesovanje.

Petrović je naglasio da pokretanje teme o uvođenju obaveznog vojnog roka ukazuje na situciju u Vojsci Srbije. Problem je, kako kaže, u odlivu kadrova koji je sve veći i sve alarmantniji.

"U poslednjih pet i više godina redovno možemo da čujemo najave da će vojni rok biti ponovo uveden, a zapravo radi se o pokušaju rešavanja jedne zaista sve alarmantnije situacije u vojsci. Radi se zapravo o odlivu kadrova koji je sve veći", rekao je Petrović.

Pokretanjem ove teme, dodaje, Srbija želi da vidi i kakve bi bile reakcije domaće i strane javnosti.

"To bih tumačio kao pitanje probnog balona i testiranje domaće i strane javnosti kako oni vide ponovno uvođenje vojnog roka u Srbiji. To će biti jako teško, većina građana Srbije jeste za ponovno uvođenje vojnog roka, ali tu se najviše pitaju mladi koji su ciljna grupa za uvođenje vojnog roka", ukazao je Petrović.

Pojašnjava da su mladi u Srbiji podeljeni po pitanju uvođenja vojnog roka, a da je više onih koji ne podržavaju takvu odluku.

"Oni su tu podeljeni, dakle, nešto veći procenat je mladih koji su protiv uvođenja vojnog roka i zapravo ne znamo kako će se ta situacija odraziti ubuduće ukoliko veliki broj mladih odluči da izrazi prigovor savesti i da ne služi vojni rok pod oružjem. Nemamo odgovore na pitanje ni kako će se finansijski rešiti čitava konstrukcija s obzirom na to da to košta milione i milione evra", kazao je Petrović.