Petrović i Obrenović osuđeni na šest meseci zatvora, kazna preinačena u novčanu

Radoš Petrović i Dušan Obrenović
Izvor: Kosovo Online

Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su uhapšeni 29. maja na protestu u Zvečanu osuđeni su na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela „Učestvovanje u masi koja vrši kirvična dela ili huliganizam“. Nakon priznanja krivice u slučaju Petrovića kazna je preinačena u novčanu i iznosiće 6.000 evra, dok je Obrenović već odležao u pritvoru šest meseci.

Branilac Radoša Petrovića, advokat Asdren Hodža ističe da su se Petroviću i Obrenoviću na teret prvo stavljala četiri krivična dela: „Napad na ustavni poredak“, „Napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom“, „Napad na službena lica“ i „Učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam“, međutim, u toku istražnog postupka  tri krivična dela su odbačena, a za četvrto je postignut sporazum o priznanju krivice.

„Danas smo imali početnu raspravu u vezi optužnice Specijalnog tužilaštva Republike Kosova u vezi događaja od 29. maja prošle godine ispred opštine Zvečan. Kao što znate, u tom incidentu uhapšeni su Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su u istražnom postupku bili osumnjičeni za četiri krivična dela, što je bila jako teška situacija na početku. Za Napad na ustavni poredak, napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom, radi se o Kforu, napad na službena lica i kao četvrto delo u četvrtoj tački, Učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam. Uspeli smo u toku istražnog postupka da se odbace tri teža krivinča dela u oovm postupku i ostalo je samo ono, što i jeste tako, da su oni bili na protestu i da je taj protest eskalirao i da je iz tog protesta proizašlo izvršenje krivičnog dela ili huliganizam, napad na vojnike Kfora. Tako da smo bili složni da sklopimo sporazum o priznanju krivice za to delo, tačke 4. iz člana 404 Krivičnog zakona Kosova“, rekao je Hodža.

Sporazum je sklopljen 29. januara ove godine, ističe Hodža.

„Optužnica je stigla u sud uz sporazum o priznanju krivice koji je sud usvojio. Što se Radoša Petrovića tiče, to je šest meseci zatvora koji su preinačeni u novčanu kaznu, a što se tiče Dušana Obrenovića on je već odležao kaznu“, naveo je Hodža.

Petrović je u pritvoru proveo 30 dana, da bi nakon toga bio pušten da se brani sa slobode, dok je Obrenović šest meseci proveo u pritvoru.