Pistorijus sa Kurtijem: Nemačka zainteresovana da doprinosi suverenitetu i bezbednosti Kosova u regionu

Pistorijus i Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom koji je istakao da je Nemačka, zajedno sa svojim Nato partnerima, igrala važnu ulogu na Kosovu poslednjih decenija i da je zainteresovana da nastavi da doprinosi stabilnosti, integritetu, suverenitetu i bezbednosti Kosova u regionu.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti je izrazio zahvalnost na istorijskoj i nezamenljivoj ulozi Nemačke u poslednjih 25 godina od, kako je rekao, "oslobođenja do nezavisnosti i izgradnje države", kao i za nastavak pomoći u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Kurti je obavestio ministra Pistorijusa o rezultatima upravljanja, prioritetima bezbednosti i odbrane u budžetu za 2024. godinu i o najnovijim dešavanjima na Kosovu.

Kosovski premijer je posebno istakao ulogu nemačkih vojnika i oficira na Kosovu u okviru Kfora koji, kako je naveo, uživaju popularnost među građanima koji su zahvalni na njihovoj službi.

Izrazio je zahvalnost i za ulogu koju je Nemačka odigrala u jačanju evropskog jedinstva, a u vezi Rusije, odnosno nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Nemački ministar odbrane Pistorijus zahvalio je premijeru Kurtiju na toplom gostoprimstvu tokom njegove prve posete Kosovu i izrazio sreću što nemački vojnici uživaju poštovanje i popularnost među građanima.

Kurti i Pistorijus razgovarali su i o jačanju odnosa Kosova i Nemančke i produbljivanju saradnje u oblasti odbrane.

Nakon sastanka tet-a-tet usledio je još jedan sastanak sa proširenim delegacijama gde su bili prisutni i poslanici nemačkog Bundestaga i Skupštine Kosovo iz parlamentarnih odbora za pitanja bezbednosti i odbrane.

Pistorijus, koji boravi u zvaničnoj poseti Kosovu zajedno sa delegacijom koju čine poslanici nemačkog Bundestaga, nakon tih sastanaka, sastao se i sa ministrom odbrane Ejupom Maćedoncijem.

Premijer Kurti poručio je da mu je veliko zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu nemačkom ministru odbrane Borisu Pistorijusu u njegovoj inauguracionoj poseti, istakavši čvrstu saradnju Prištine i Berlina.

"Bilo je veliko zadovoljstvo poželeti dobrodošlicu Ministru odbrane Nemačke Borisu Pistorijusu danas u Prištini, u njegovoj inauguracionoj poseti. Izrazio sam zahvalnost za našu decenijsku i kontinuiranu čvrstu saradnju i bio sam oduševljen saznanjem da su pozitivna iskustva nemačkih vojnika u Kosovu obostrana", poručio je Kurti.