PKS: Odluka Kurtijeve vlade o reciprocitetu problem i za privrednike u EU

Nenad Đurđević
Izvor: © Kosovo Online

Odluka odlazeće prištinske vlade da uvede dodatne uslove za ulazak srpske robe nije problem samo za Srbiju već i za brojne države unutar i van Evropske unije upozororio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Ðurđević, navodeći da ni roba iz trećih zemalja ne može u Prištinu sa oznakama "Republika Kosovo" da prođe kroz Srbiju, prenosi Tanjug.

Odlazeći kosovoski premijer Aljbin Kurti pokušava da buduću vladu od koje se očekuje da će nakon njenog formiranja nastaviti pregovore sa Beogradom stavi u poziciju da je nazivaju "izdajničkom", kaže Ðurđević.

"Reč je o potpunoj obustavi robe prema Kosovu naših proizvođača s jedne strane, potpuna obustava tranzita robe koju Kosovo uvozi iz trećih zemalja, a prelazi preko naše teritorije, i znači praktično potpunu obustavu izvoza robe sa Kosova u Srbiju, koju su kosovski proizvođači već ugovorili", objašnjava Ðurđević.

Prema njegovim rečima, takva odluka praktično znači potpuno zaustavljanje privrednog, odnosno trgovinskog života između Prištine i Beograda, a pod izgovorom "reciprociteta".

Podseća da je u okviru Briselskog dijaloga postignuti sporazum kojim je tačno utvrđen način kako se koriste formulari i dokumenta, šta na njima može i pod kojim uslovima da piše.

Odlazeća vlada u Prištini je znala da će njihova odluka izazvati velike probleme i praktično blokirati ekonomsku saradnju, ali cilj te odluke nije bila samo šteta na račun Beograda, već i da se buduća vlada u Prištini stavi u komplikovan položaj, ocenjuje Ðurđević.

"Ovo je ustvari jedna kvazipatriotska odluka koja će sutra da koristi opoziciji, odnosno Samoopredeljenju, da novu vladu naziva izdajicama jer će verovatno ta nova vlada, bar sudeći po izjavama koje oni daju, da učini sve da odluke koje su donete, a sprečavaju dijalog, budu ukinute i da se stvore preduslovi da se dve strane nađu za pregovaračkim stolom posle dužeg vremena".

U trenutnoj situaciji, upozorava Ðurđević, svi gube, ali možda u najvećoj meri građani na Kosovu.

Ðurđević veruje da će se po izglasavanju nove vlade u Prištini aktuelna odluka povući i da će se sve vratiti na režim koji je bio dogovoren ranije kroz Briselski dijalog.

"Ovo je politička odluka koja je usmerena na potpuno drugi cilj i nije ekonomski racionalna. Ali, sad ne govorimo o ekonomskoj racionalnosti nego o političkim planovima i koracima koji izazivaju da trpe i ljudi koji se bave poslom a i krajnji korisnici", kaže Ðurđević.

Dodaje da je i za takse od 100 odsto na srpsku robu nedvosmisleno utvrđeno, kako u Beogradu tako i od strane istraživača na Kosovu, da su doprinele povećanju maloprodajnih cena u radnjama, da se povećala inflacija i trgovinski deficit Kosova...

"Ta politika se prelila na džepove građana Kosova. To ništa nije racionalno ali je očigledno racionalno u nekim političkim kalkulacijama", rekao je Ðurđević i ponovio da veruje da će odluka Prištine vrlo brzo biti povučena i da će se steći preduslovi za nastavak dijaloga dve strane.