Plenković posetio Janjevo i obećao podršku i pomoć

Plenković u Janjevu
Izvor: RTK

Nakon Prištine hrvatski premijer Andrej Plenković je posetio Janjevo, mesto u opštini Lipljan koje je naseljeno Hrvatima. Plenković je Janjevcima obećao podršku i pomoć države Hrvatske, prenosi RTK.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u crkvi Sv. Nikole u Janjevu poručio okupljenima da u narednom periodu mogu da očekuju veću pomoć hrvatske države.

“Mislim da ćemo i u godinama koje se pred nama ojačati intezizet aktivnosti, učiniti ih i finansijski jačim, tako da smo i u propračanu za narednu godinu skoro za 100 odsto povećali srestva kancelariji za Hrvate koji žive izvan nje i sugran sam da će jedna od aktivnosti biti vezana upravo za vas ovde“, kazao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Don Mate Palić je u ime svih Janjevaca zamolio Plenkovića da se zauzme za bolji život Hrvata u ovom mestu.

“Da ovaj narod koji je ostao ovde u Janjevu, oseti vašu brigu i pomoć u budućim danima i godinama koje su pred nama. Ja vas kao primijera lepo molim u ime ovih naših ljudi da vodite brigu za našu zajednicu“, rekao je Don Mata Palić.

U delegaciji je bio olimpijski osvajač zlatnih medalja Josip Glasnović, koji je poreklom iz Janjeva.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde sa vama, otišao sam kao mali dečak, kada sam imao 2 godine, ne sećam se puno toga, ali mi je drago što sam opet došao da vidim odakle su moji koreni“, rekao je Josip Glasnović, olimpijac.

Prema rečima Hrvata iz Janjeva ova poseta za njih ima ogroman značaj.

“Mnogo nam znači što dolazi da nas poseti i da vidi Janjevo, ne mora samo finasijska podrška, dovoljno je što dalazi i daje moralnu podršku“.

“Mnogo može da učini i treba da učini jer je ovo najstarija hrvatska dijaspora i treba da nam  pomogne jer se sada ovde teško živi i ostalo je 150 ljudi“.

Plenković je poslednji put bio u Janjevu 2011. godine.

U hrvatskoj delegaciji koja je posetila Janjevo bio je i Zvonsko Milas, nadležan za Hrvate u dijaspori i hrvatska ambasadorka na Kosovu Danijela Barišić.