Pletner: Sukobi moraju da se rešavaju, Nemačka i Francuska pokušavaju da podrže Lajčaka

Pletner i Lajčak.jpg
Izvor: Tviter

Događaji u regionu Zapadnog Balkana i proces proširenja Evropske unije od velikog su značaja za ove zemlje, ali i za vladu Nemačke, izjavio je danas Jens Pletner, savetnik za evropsku politiku u nemačkoj vladi, uoči samita Berlinskog procesa čiji će domaćin u četvrtak biti nemački kancelar Olaf Šolc.

Pletner je istakao da mnoga pitanja ostaju "sporna među državama" ovog regiona. 

„Pominjem samo vatreni konflikt između Srbije i Kosova, oko kojeg Nemačka i Francuska pokušavaju da podrže specijalnog emisara Lajčaka, kao i tešku situaciju u BiH, sada posle izbora. Verujemo da Berlinski proces može dati i da može da generiše pozitivan zamah i da može imati podsticajan efekat na izglede za članstvo u EU“, rekao je Pletner.

On je podsetio da je Šolc u svojoj prvoj godini na mestu kancelara izabrao da se sastane sa svim šefovima država i vlada Zapadnog Balkana.

„Sada se dešava samit Berlinskog procesa na kome ćemo napraviti suštinski napredak u nekoliko oblasti“, izjavio je Pletner. 

On je najavio da će na samitu u četvrtak prisustvovati šefovi vlada šestorke sa Zapadnog Balkana, uključujući predsednika Evropske komisije. 

Kako je rekao, jedan deo samita biće posvećen regionalnoj saradnji, a drugi deo zajedničkom tržištu. Kada je u pitanju tržište, rekao je da je to jedan od stubova samita u okviru Berlinskog procesa koji se bavi pitanjem sigurnosti snabdevanja energijom i transformacije energetskog sektora.

Pletner je naveo da je proširenje EU, uključujući i Zapadni Balkan, pitanje povodom kojeg je nemački kancelar zabrinut.  

„Da bi ovo uspelo, verujemo da sukobi moraju da se rešavaju i da mogu da se pronađu modeli saradnje za budućnost“, rekao je Pletner.

On je potvrdio da je rat u Ukrajini povećao hitnost i interesovanje Zapada za okončanje nesuglasica u drugim delovima Evrope, kao što je Zapadni Balkan.

„Moramo da se zbližimo i da se postaramo da Zapadni Balkan bliže sarađuje i približava se EU“, rekao je Pletner i dodao da „ovde nalazimo delove ruske strategije, a to je razdvajanje, kako bi se zemlje postavile jedna protiv druge“.

Govoreći o značaju samita Berlinskog procesa, Pletner je naveo da će nakon dve godine pregovora "šest zemalja Zapadnog Balkana potpisati tri sporazuma, koji će doneti stvarni napredak ljudima u regionu".

„Jedan je zajednički ugovor za priznavanje ličnih karata, zatim međusobno priznavanje fakultetskih diploma i treći je međusobno priznavanje stručnih kvalifikacija", naveo je savetnik kancelara Šolca.

Energetski sektor, prema njegovim rečima, poseban je izazov za sve evropske zemlje, a za Zapadni Balkan i hitniji u odnosu na ostatak Evrope.