Pokret Samoopredeljenje: Kurtijeva vlast mora da zaštiti Kosovo od ZSO  

Pokret Samoopredeljenje
Izvor: Klan Kosova

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je, povodom devet godina od potpisivanja Prvog Briselskog sporazuma, saopštio je da aktuelna vlast mora da zaštiti Kosovo od Zajednice srpskih opština, za koju navodi da je jednoetničko udruživanje, a čije je formiranje predviđeno upravo sporazumom koji je i Priština potpisala ali nije sprovela.

Pokret Samoopredeljenje u dužoj objavi na Fejsbuku naveo da se sporazumom od 19. aprila 2013. godine u celini narušava multietnički karakter ustava, ali i princip lokalne samouprave, organizacije i nadležnosti opština, čime se stvara nova jednonacionalna institucija koja se stavlja između centralne i lokalne vlasti kao organ odlučivanja i organizaciono telo samo za opštine sa srpskom većinom. 

"Ukratko, pokušaj Republike Srpske unutar Kosova", navodi taj pokret.

Dodaje se da sporazum od 19. aprila, čijih se prvih šest tačaka odnosi na ZSO, jeste "sporazum o promeni karaktera države Kosovo". 

Pokret Samoopredeljenje je podsetio da se kao tadašnja opozicija protivio političkim razgovorima sa Srbijom, čak i donošenju rezolucije 10. marta 2011. godine u kosovskom parlamentu, zbog čega je i protestovao.

"Protivili smo se ne zato što nismo želeli nikakav dijalog sa Srbijom za rešavanje nerešenih pitanja, već zato što nismo želeli političke pregovore o unutrašnjim pitanjima Kosova. Još gore, ove političke razgovore, koji su u stvari bili pregovori o unutrašnjim poslovima, vodili su ljudi kompromisa sa Srbijom. Bili su bez principa, bez ograničenja i bez transparentnosti", navodi Pokret Samoopredeljenje oštro kritikujući zbog toga bivšu vlast u Prištini.

Dodaju da je tadašnja vlast potpisala sporazum o ZSO čime je, navode, pregovarala za sever Kosova sa Srbijom, "ozbiljno kršeći" kosovski ustav. 

Kažu da je nepunih godinu dana od početka dijaloga, 24. februara 2012. godine, donet prvi politički dogovor koji je "ukaljao nezavisnost Kosova, bukvalno stavljanjem fusnote” uz ime Kosova. 

"Mi smo protestovali zbog ove fusnote i oni koji su je doneli rekli su nam da je to pahulja koja će se otopiti dolaskom proleća", navodi Kurtijev pokret.