Policijski inspektorat Kosova započeo istragu u vezi brutalnog hapšenja građanina

kosovska policija
Izvor: Facebook

Policijski inspektorat Kosova saopštio je da su u toku sve neophodne istrage oko slučaja gde su pripadnici kosovske policije prekoračili ovlašćenja, koristeći silu da uhapse jednog građanina u Prištini, prenosi Gazeta Ekspres.

Insektorat je primio 12. septembra žalbu na pripadnike kosovske policije, a kako se navodi, razlog hapšenja bio je taj što građanin nije nosio masku.

Nakon objavljivanja slika hapšenja, bilo je mnogo komentara protiv kosovske policije, gde je kritikovano nasilje nad građaninom.

Nošenje zaštitne maske, kao mere prevencije u borbi protiv koroanirusa, postala je odlukom vlade obavezna od 13. jula. Svi građani na Kosovu koji ne nose masku dok su u javnosti kažnjavaju se novčanom kaznom.

Međutim, kako se navodi, ima mnogo slučajeva kada se policija sukobljava sa građanima dok je izricala novčane kazne.

Velike kritike upućene su zvaničnicima kosovske policije zbog hapšenja B.S. u subotu uveče na trgu "Majka Tereza" u Prištini, jer se na video snimku vidi maltretiranje.

Policijska verzija za ovaj slučaj bila je da B.S. nije poslušao policijska naređenja.

Kosovska policija je saopštila da je bila primorana da upotrebi silu nakon što je osumnjičeni pokazao bahato ponašanje, a takođe je krenuo ka policajcima.

"Policijska jedinica je, obavljajući svoje zakonske dužnosti i nadležnosti, tokom patrole na trgu  'Majka Tereza' srela osumnjičenog B. S. koji je bio bez maske. Nekoliko puta je upozoren, ali nije sledio naređenja policajaca. Kada su ga službenici pitali za identifikacioni dokument, počeo je da preti i podigao je ruku prema policajcima, pa su bili primorani da koriste neophodnu, srazmernu moć da osumnjičenog stave pod kontrolu", rekao je portparol kosovske policije Daut Hodža.

Međutim, B.S. se žalio da su ga policajci maltretirali čak i nakon što su ga odveli u policijsku stanicu.

Inspektorat, koji vodi istragu u vezi sa celim ovim događajem, saopštio je da s epreduzimaju sve neophodne radnje.

"U fazi su preliminarne istrage u preduzimanju neophodnih istražnih radnji radi rasvetljavanja okolnosti ovog incidenta u stalnim konsultacijama sa odgovornim tužiocem", navodi se u odgovoru Inspektorata.

U međuvremenu, B.S. koji je poslat u pritvor na 48 sati, pušten je u nedelju, 24 sata nakon hapšenja.