Političke partije će poštovati odluku Ustavnog suda o suspenziji Tačijevog dekreta

Skupstina Kosova 7
Izvor: Kosovo Online

Vodeće političke partije na Kosovu poštovaće današnju odluku Ustavnog suda Kosova o privremenom suspendovanju do 29. maja dekreta predsednika Hašima Tačija o poveravanju mandata za premijera Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova. O odluci Ustavnog suda nije se izjasnila Alijansa za budućnost Kosova, iz koje je najavljeno da će lider te stranke Ramuš Haradinaj sutra održati konferenciju za novinare.

Ustavni sud je danas doneo odluku da privremeno, do 29. maja, suspenduje dekret predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za premijera Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova, piše u saopštenju dostavljenom medijima i navodi da je ta odluka doneta nakon razmatranja zahteva Samoopredeljenja da se obustavi proces formiranja Vlade Kosova.

Sud je, u skladu sa članom 116.2 Ustava većinom glasova odlučio da privremeno odobri zahtev Samoopredeljenja, pa sednica za izbor nove vlade, najavljena za sutra, najverovatnije neće biti održana.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da će u potpunosti poštovati tu odluku i pozvao je sve političke subjekte da se ponašaju u skladu sa Ustavom Kosova.

„Kosovo već ima dragoceno iskustvo u poštovanju svih odluka i presuda Ustavnog suda. Ovo iskustvo je snažan dokaz vladavine zakona u Republici Kosovo", napisao je Tači u poruci na Fejbuk nalogu.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Ustavnog suda, uz ocenu da to još nije konačna odluka.

"Odluka Ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku, nemojmo se uzbuđivati", rekao je Kurti.

Naglasio je da je izuzetno važno da se Kosovo usredsredi na bolje upravljanje situacijom sa pandemijom kovid-19.

Vlada smatra da je izricanje privremene mere u javnom interesu i takođe služi sprovođenju zakona, istakao je Kurti.

Demokratski savez Kosova je saopštio da će poštovati odluku Ustavnog suda, uz poruku da ostaje odlučan kada je u pitanju formiranje nove vlade.

"Demokratski savez Kosova izražava odlučnost da, kao i pre, u potpunosti poštujte ovu odluku. DSK je putem političkih sporazuma uspeo da obezbedi većinu potrebnu za formiranje nove vlade", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ta partija sa svojim partnerima juče podnela zahtev za vanrednu sednicu, koji je podržao 61 poslanik.

„Ta sednica će biti održana nakon konačne odluke Ustavnog suda, jer je DSK uveren da je postupak oko imenovanja Avdulaha Hotija ispoštovao ustavnu normu i da je to ustavna nadležnost predsednika Kosova Hašima Tačija", stoji u saopštenju.

I predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani pozdravila je odluku Ustavnog suda uz ocenu da je ona u javnom interesu i pozvala sve političare da taj stav suda poštuju.

"Ustavni sud je danas doneo privremenu meru, do meritorne odluke. Izuzetno cenim činjenicu da je Ustavni sud odlučio da se bavi ovim pitanjem, iako u praznične dane, u cilju zaštite institucionalnog integriteta", kazala je Osmani.

Istakla je da će se kao predsednica najvišeg zakonodavnog tela založiti da Skupština preduzme sve korake u skladu sa odlukom ustavnog suda.

Na taj način, dodala je, pored toga što se u potpunosti poštuje javni interes, odluka će sprečiti nanošenje nenadoknadive štete u smislu ustavnog i zakonskog funkcionisanja najviših ustavnih institucija na Kosovu.

Nakon odluke Ustavnog suda Alijansa za budućnost Kosova najavila je da će lider te stranke Ramuš Haradinaj održati sutra konferenciju za novinare sa početkom u 13 časova, bez najave o čemu će bivši kosovski premijer govoriti.

Stranka Fatmira Ljimaja NISMA poručila je da odluka o izricanju privremene mere protiv dekreta predsednika Tačija u nadležnosti Ustavnog suda i da to obavezuje sve stranke da je prihvate.

„NISMA smatra da tradiciju poštovanja odluka Ustavnog suda treba nastaviti, bez obzira da li nam se sviđaju ili ne", poručeno je iz parlamentarne stranke , koja bi prema dogovoru trebalo da bude u sastavu nove vlade.

Demokratska partija Kosova podržava odluku Ustavnog suda Kosova da suspenduje proces formiranja vlade do 29. maja, poručila je na konferenciji za novinare poslanica DPK Besa Ismailji napominjući da sve stranke poštuju svaku odluku Ustavnog suda.

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli pozdravio je večeras odluku Ustavnog suda da suspenduje dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o kandidovanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za premijera i poručio da će poštovati svaku odluku koju donese Ustavni sud.

Stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka rekao je da odluka Ustavnog suda o privremenom suspendovanju Tačijevog dekreta do donošenja konačne odluke odlaže proces formiranja nove vlade Kosova.

“Obustavljaju se sve radnje za formiranje nove vlade do donošenja sudske odluke u vezi ustavnosti dekreta predsednika Kosova da mandat za sastav vlade poveri Hotiju”, rekao je Smaka.

Kako je naveo, ne očekuje da će taj sud ranije doneti odluku o ustavnosti dekreta predsednika Kosova.

Podsetimo, predsednik Kosova Hašim Tači je nakon sastanka sa parlamntarnim partijama doneo odluku da mandat za sastav vlade poveri bilo kojoj partiji koja obezbedi većinu u Skupštini Kosova. Potom je mandat dao Avdulahu Hotiju iz redova DSK-a, koja je drugoplasirana stranka na prošlogodišnjim izborima.

Zbog toga je Pokret Samoopredeljenje, koji je pobedio na izborima, zatražio mišljenje Ustavnog suda u vezi te odluke.

Pokret Samoopredeljenje odložio je protest protiv formiranja nove kosovske vlade najavljen za 4. maj, saopštila je večeras organizaciona sekretarka te stranke Vljora Hadžimehmedi.

"Već nekoliko nedelja imali smo veliki pritisak od naših aktivista i građana da se organizuju protesti. Ti zahtevi su intenzivirani posebno juče nakon najave vanredne sednice Skupštine Kosova, za subotu, 2. maj. Međutim, privremena mera koju je danas odredio Ustavni sud,razumljivo, odložila je protest. U međuvremenu, naš svakodnevni rad i pripreme se nastavljaju ", objavila je Hadžimehmedi u poruci na Fejbuk nalogu.