Ponovo odloženo glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o ratu u Gazi

Gaza
Izvor: Telegrafi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras je trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ratu u Gazi koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, ali je sednica ponovo odložena kako bi se izbegao veto SAD, preneo je AP.

Članice Saveta bezbednosti UN tokom dana su bile u intenzivnim pregovorima o rezoluciji Emirata, kojom bi se podstakla isporuka humanitarne pomoći Gazi.

"Još uvek radimo na modalitetima rezolucije“, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i dodao da je za SAD važno da "ostatak sveta razume šta je u pitanju, šta je Hamas uradio 7. oktobra i da Izrael ima pravo da se brani od tih pretnji".

Sednica SB UN je bila predviđena za 17 časova po njujorškom, odnosno 23 časa po srednjeevropskom vremenu.

U nacrtu rezolucije se poziva na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Pored toga, navodi se "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu.

Glasanje o Nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, ali je odloženo nakon što je američki predstavnik u UN rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre.

Amerika je 8. decembra stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti koju su podržali skoro sve ostale članice i desetine drugih nacija koje zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.
 
Na sastanku Saveta bezbednosti u utorak ujutro, izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Tor Vensland rekao je da je humanitarni odgovor „na ivici“ i da ograničeni odgovori Izraela „daleko nedostaju od onoga što je potrebno za rešavanje ljudske katastrofe na terenu“.

Zamenik ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed Abušahab rekao je savetu da „Gazani doživljavaju neviđene nivoe gladi i žeđi, dok lekarima nedostaje čak ni najosnovniji medicinski materijal za lečenje ranjenih i rastuću opasnost od infekcije. On je rekao da rezolucija ima za cilj da zadovolji njihove potrebe i naglasio da „Izrael mora prestati da blokira ulazak pomoći“, komercijalnog tereta i humanitarnih radnika.

U nacrtu rezolucije koji su UAE izneli rano u utorak izražava se „duboka zabrinutost zbog strašne i brzo pogoršavajuće humanitarne situacije u pojasu Gaze i njenog ozbiljnog uticaja na civilno stanovništvo“.

Nacrt priznaje da civili u Gazi nemaju pristup dovoljnoj hrani, vodi, kanalizaciji, struji, telekomunikacijama i medicinskim uslugama koje su „neophodne za njihov opstanak“. I ponovo potvrđuje „snažnu zabrinutost Saveta za nesrazmeran efekat koji sukob ima na živote i dobrobit dece, žena i drugih civila u ranjivim situacijama“.

Predložena rezolucija zahteva da strane u sukobu — Izrael i Hamas, koji nisu imenovani — olakšaju isporuku pomoći kopnom, morem i vazduhom širom pojasa Gaze, uključujući i preko graničnog prelaza Karem Šalom.

Pozivaju se UN da uspostave mehanizam za praćenje isporuka pomoći. Ovo bi moglo biti problematično jer zaobilazi trenutnu izraelsku inspekciju pomoći koja ulazi u Gazu.

Najnoviji nacrt takođe zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, koje zahteva zaštitu civila i domova, škola, bolnica i druge infrastrukture neophodne za njihov opstanak.

Ponavlja se „nepokolebljiva posvećenost Saveta bezbednosti viziji rešenja dve države gde dve demokratske države, Izrael i Palestina, žive jedna pored druge u miru unutar sigurnih i priznatih granica… i u tom pogledu naglašava važnost ujedinjenja pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim vlastima“.