Popović: Bezbednost u srpskim sredinama nije dobra, policija amnestira one koji prave inicidente

 Popović sa predstavnicima Kfora 
Izvor: Radio Kim

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović izjavio je danas da bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu nije dobra i da je zatražio od Kfora da pojačaju patrole zbog sve češćih napada na Srbe.

Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama na Kosovu, a od Vidovdana je porastao broj napada na Srbe u Gračanici.

Popović je za RTS rekao da svi nedavni incidenti govore da bezbednosna situacija nije dobra navodeći da je po ko zna koji put apelovano na policiju da radi svoj posao.

''Policija amnestira ljude koji izazivaju inicidente i koje se bave kriminalom. To mora da stane", naveo je Popović.

Kako kaže, uzrok novog talasa incidenata lokalni Srbi vide u oštroj retorici iz Prištine - predsednice i premijera Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

"Bilo da to čine zbog lokalnih izbora ili nečeg drugog, jasno je da time indoktriniraju mlade koji izazivaju incidente", smatra Popović.

Naglasio je da se Srbi na Kosovu institucionalno i pravno oslanjaju na državu Srbiju i istovremeno apelovao ne sve bezbednosne strukture da ozbiljno shvate situaciju u srpskim sredinama.

Popović je preneo da je na sastanku sa predstavnicima Kfora rekao da treba da pojačaju patrole i da su obećali da će to i učiniti i da razumeju situaciju.

''Raduje to što su obećali da na zajednickim sastancima sa Euleksom prenesu ono što smo se dogovorili", dodao je Popović.

Naveo je da je čudno što međunarodna zajednica ćuti i što nema osuda za incidente osim one koja je stigla od Jana Bratua iz kancelarije OEBS-a iz Beograda, a koji je, kako kaže, bio na Kosovu i poznaje situaciju.

"Bratu poznaje prilike na Kosovu i to je ohrabrujuće za srpski narod", kazao je Popović.