Porfirije sa Hristodulidisom o položaju SPC i Srba na Kosovu

Porfirije i Hristodulidis
Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarao je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa predsednikom Kipara Nikosom Hristodulidisom između ostalog o položaju Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda na Kosovu.

Kako su saopštili iz SPC, patrijarh Porfirije i Hristodulidis su se dotakli mnogih zajedničkih tema, a posebno su se osvrnuli na prijateljstvo Patrijarha srpskog Irineja i Arhiepiskopa kiparskog Hrizostoma Drugog.

"U nastavku razgovora Predsednika je zanimao položaj Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji o čemu je Patrijarh detaljno informisao visokog gosta. Izrazivši međusobno razumevanje, sagovornici su ukazali na istovetnost istorijskih iskušenja kroz koja su prolazila i prolaze dva bratska naroda", navodi se u saopštenju SPC.

Sastanku su prisustvovali portparol Vlade Republike Kipar Konstantinos Letimbiotis, ambasador Republike Kipar u Beogradu Andreas Fotiju, Doros Venezis i Melanti Lukadu iz Kancelarije za diplomatiju pri Kabinetu Predsednika, kao i protojerej Đorđe Stojisavljević, šef Kabineta Patrijarha srpskog.