Porodica braće Bitići: SAD se obavezale da će rešiti ubistvo

porodica braće Bitići
Izvor: Gazeta ekspres

Porodica Bitići uputila je poziv administraciji američkog predsednika Džo Bajdena da uloži napor da reši slučaj ubistva braće Bitići u Srbiji 1999. godine, prenosi Gazeta ekspres.

Agron, Mehmet i Il Bitići, američki državljani poreklom sa Kosova, uhapšeni su 1999. godine u Srbiji zbog, kako su naveli srpski zvaničnici, ilegalnog prelaska granice. Nakon presude su pušteni iz zatvora i naknadno su ubijeni, a njihova tela su pronađena u masovnoj grobnici u blizini Petrovog Sela na istoku Srbije 2001. godine.

"Duboko smo razočarani što administracija nije preduzela ozbiljnije korake kada je toliko toga moglo da se učini. Pozivamo administraciju predsednika Bajdena da započne ozbiljan angažman po ovom pitanju pre nego što bude prekasno. Predsednik Bajden dao je obećanje našoj braći, porodici i zajednici. Nadamo se da će njegova administracija uskoro ispuniti to obećanje", navodi se u izjavi porodice Bitići.

U saopštenju porodice se dodaje da su "predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije više puta pokazali da su nepouzdan akter" u rešavanju ovog pitanja i da zvaničnici Stejt departmenta odbijaju da prihvate ovu činjenicu.

Baza specijalnih jedinica za borbu protiv terorizma MUP Srbije u Petrovom Selu, u vreme ubistva braće Bitići bila je pod komandom Gorana Radosavljevića-Gurija, koji je pre nekoliko dana dobio medalju zahvalnosti kao bivši komandant srpske žandarmerije, piše Gazeta ekspres.

Radosavljević se nalazi na američkoj listi nepoželjnih lica jer se sumnja da je umešan u ubistvo braće Bitići, a američka ambasada u Srbiji je 3. jula saopštila da bi Radosavljević "trebalo da se suoči sa pravdom, a ne bi trebalo da prima priznanja".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 7. jula da prikuplja nove dokaze kako bi utvrdilo identitet počinilaca ubistva braće Bitići.

Gagi
09. Jul 2021.
Porodico, zasto se nikada ne upitate sta su vasi sinovi, americki drzavljani, radili na KiM za vreme agresije na SRJ????