Portparolka EU: Lideri su se složili da će nastaviti dijalog u Briselu na ekspertskom nivou

Nabila Masrali
Izvor: Lapsi.al

Portparolka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Nabila Masrali izjavila je danas da su se i kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić složili prošle nedelje o nastavku dijaloga u Briselu na ekspertskom nivou.

Masrali je u izjavi za Kosovo Onlajn rekla da su i Srbija i Kosovo pozvani da pošalju svoje eksperte kako bi se nastavio dijalog, o pitanjima o kojima je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka.

Portparolka EU, upitana da prokomentariše izjavu kosovskog premijera da ne postoji tehnički dijalog, već samo dijalog o međusobnom priznavanju, rekla je da su se oba lidera složila o nastavku dijaloga.

“Kao što je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak najavio nakon prošlonedeljnog sastanka na visokom nivou, oba lidera su se složila da nastave sa radom intenzivno na nivou stručnjaka već sledeće nedelje. To će se dogoditi u Briselu”, rekla je portparolka EU.

Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje eksperte da se nastavi razgovor o pitanjima o kojima je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka, dodala je Masrali, i napomenula da ne bi davala više informacija o sastanku na nivou eksperata.

Sastanak premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija, održan je prošle nedelje u Briselu.

Hoti je danas saopštio da neće biti tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije.

"Postoji dijalog samo za konačni sporazum o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa dve zemalje", poručio je Hoti.

Nešto kasnije, Hoti je naveo da će u četvrtak u Brisel otputovati koordinator vlade za proces dijaloga radi izrade nacrta konačnog sporazuma sa Srbijom.

Hoti je ponovio da je cilj nastavka dijaloga između Kosova i Srbije međusobno priznanje.

Rados
20. Jul 2020.
Samo ti i svi vi sanjajte o priznanj
ju.Bice mozda nekad jednog lepog dana ali kada nezna se.Nema od priznanja nista.Nemoj da lazes narod Kosova.