Poruka iz Moskve: Bombardovanje Jugoslavije sramota NATO koja se ne može oprati

Marija Zaharova
Izvor: MSP Rusije

Sutra u Rusiji, pa i u celom svetu svi koji znaju istoriju, ko izvlači pravilne zaključke, setiće se tragičnog datuma – 24. marta 1999. godine, kada je počela agresija NATO koja je donela mnogo tuge, stradanja srpskom narodu, a samoj Alijansi sramotu ratnih zločina koji se ne mogu oprati, piše Politika.

"Sjedinjene države i njihovi saveznici su varvarski bombardovali suverenu Jugoslaviju. Pod ciničnim izgovorom humanitarne intervencije 78 dana avijacija i flota NATO-a su bombardovali civilne gradove, uništavali civilnu infrastrukturu, stambene kvartove, bolnice, škole, mostove, putnički transport, kolone izbeglica. Bilo je ispaljeno više od 2.000 raketa, bačeno 14.000 bombi i druge municije, između ostalog i one koja sadrži osiromašeni uranijum. Isti taj koji Britanija smatra svojim standardom”, rekla je Marija Zaharova na nedeljnom brifingu.

Taj osiromašeni uranijum koji je bio bačen na Jugoslaviju zarazio je veliku teritoriju, doveo do velikog rasta bolesti među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na Kosovu.

"Takozvani zapadni mirotvorci nisu nikoga štedeli, od njihovih ruku poginulo je na stotine pripadnika snaga bezbednosti, više od 2.000 civila, uključujući 88 dece. Ocena ne može biti drugačija: Izvršen je akt agresije, pogaženi su principi međunarodnog prava, proglašeno je bezakonje zakonom. Pri tom, kada i gde treba upotrebiti silu samo Vašington može da odluči. On pretenduje na ulogu najviše instance suprotno svim zakonskim i moralnim osnovama, osim drskosti, grubosti i apsolutne nekažnjivosti", istakla je Zaharova.

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posledice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbednosti.

"Tamo su ubeđeni (ili se bar prave) da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da učine uslugu čovečanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očevidne zločine”, istakla je ona.

Nakon 1999. godine NATO je postao je saučesnik u zločinima. Vrh cinizma bilo je nedavno saopštenje Londona da su spremni da isporuke kijevskom režimu municiju sa osiromašenim uranijumom, prenosi Sputnjik.

"Ukoliko ova municija bude iskorišćena, to će dovesti do zagađenja vode, zemljišta, a narod će se decenijama trovati. Za početak, London je mogao na sebi, na ostrvu, da isproba ovo oružje koje je uvek koristio (imaju mogućnost za to) i oseti čitav spektar njegovih smrtonosnih posledica", istakla je Zaharova.