Posle sastanka sa Kurtijem Abazović najavio "istorijske projekte“ Crne Gore i Kosova

Abazović i Kurti
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da su odnosi Kosova i Crne Gore za primer. Rekao je i da su na dobrom putu da dogovore nekoliko infrastrukturnih projekata, koje je nazvao istorijskim.

"Velika je čast što smo danas u Prištini. Dolazimo sa porukom mira, sa porukom pomirenja i partnerstva. Fokus svih naših budućih odnosa biće na ekonomskoj saradnji. Danas smo razgovarali o nekim važnim infrastrukturnim projektima. Mislim da smo na dobrom putu da razvijemo neke projekte koje ja nazivam istorijskim", rekao je Abazović.

Precizirao je da je pre svega reč o povezivanju Plava i Dečana, izgradnja puta i tunela, kao i razvoj putne infrastrukture između Peći i Rožaja, što je od posebnog značaja za Crnu Goru, a veruje, kako je rekao i za Kosovo.


Abazović je sa Kurtijem danas potpisao sporazum o vazdušnom saobraćaju između Kosova i Crne Gore. Kako je naveo, veoma je važno što je potpisan sporazum o slobodnom nebu iznad Kosova i Crne Gore od koga će benefit imati svi putnici u avio saobraćaju na obe strane ali i turisti koji dolaze na Kosovo ili u Crnu Goru a koji su do sada morali da idu nekim drugim rutama.   

Dodao je da se, uprkos političkim promenama koje su se desile u Crnoj Gori, politika prema Kosovu neće menjati.

"U Crnoj Gori imate velike partnere i siguran sam da ćemo u našoj zemlji uskoro svedočiti velikim investicijama koje dolaze od strane kosovskog biznisa“ rekao je Abazović.