Potpisana dva protokola koji omogućavaju slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana

Sporazumi Otvoreni Balkan, Skoplje
Izvor: Vlada Severne Makedonije

U okviru inicijative Otvoreni Balkan u Skoplju su danas potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana, u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Ministar za informaciono društvo i administraciju Azir Aliju sa kolegama iz Srbije i Albanije potpisao je Protokol o međusobnom povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana, dok je direktor Zavoda za zapošljavanje Vedat Osmani, zajedno sa kolegama iz Srbije i Albanije, potpisao prvi Protokol za primenu uslova za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. 

Sporazume je u ime srpske strane potpisao državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Ovim protokolima su završeni neophodni pravni koraci, pa je ostalo još da se realizuju završna tehnička ispitivanja i prilagođavanja u okviru sistema e-usluga u tri zemlje. Očekuje se da će ta mera građanima postati dostupna tokom marta 2024. godine.

Ovim je, kako saopštavaju iz Vlade Severne Makedonije, pokazana spremnost za jačanje međusobnih odnosa i razumevanja, u cilju ekonomskog razvoja i povećanja privrednog rasta, investicija i zapošljavanja na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanje dva Protokola znači i međusobnu zakonsku obavezu za početak slobodnog pristupa tržištu rada. Ovaj projekat je u skladu sa misijom saradnje, i sprovođenjem četiri slobode, slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio danas pre potpisivanja da se mesecima čekalo na ovo potpisivanje i da je to velika i važna vest pošto će zajedničko tržište rada doprineti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, kao i da će doprineti prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage od skoro 11 miliona stanovnika.