Potvrđena presuda protiv Ivana Todosijevića zbog izjava o Albancima i događajima u Račku

Ivan Todosijević
Izvor: Kosovo Online

Apelacioni sud Kosova, kako saznaje Kosovo onlajn, potvrdio je presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, po kojoj je poslanik kosovske skupštine iz Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao o Albancima i događajima u Račku.

Todosijević je preko svog advokata Nebojše Vlajića u aprilu ove godine zatražio izuzeće sudskog veća Apelacionog suda, odnosno izuzeće svih albanskih sudija, uključujući i predsednika Apelacionog suda, koji je albanske nacionalnosti. 

Sudsko veće Posebnog odeljenja Apelacionog suda Kosova odbilo je kao neosnovanu žalbu Todisijevića. 

Todosijević je prvostepeno osuđen 5. decembra 2019. godine, zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Razlog za podizanje optužnice bila je izjava Todosijevića povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije kada je na obeležavanju dana bombardovanja u Zvečanu izjavio:

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju".
 

Ja
24. Avgust 2021.
Ubijaju bez rszloga, lazu ,lazi izmisljavaju hapse narod bez icega sta to radiite vi tamo sto godinama samo gledate i nista ne radiite, to treba ce neko uraditi jer je nepravada svih tih godina i do danas sto ceo svet zna i vidi taj albanski circus Velika je to nepravda!!!!
Gini
24. Avgust 2021.
Sramota
Marko
24. Avgust 2021.
E sada neka se jave oni koji pricaju o nekoj njegovoj izdaji Srpskih interesa na Kosovu. Sada kada je osudjen i kada ce biti progonjen iz svoje kuce. Ko ce sada stati u njegovu i odbranu njegove porodice, mlade dece. Ko? Eto to smo mi, zato svi drugi narodi uspevaju da ostvare svoja prava a mi ne jer za nista nismo slozni.
Србин са КиМ
24. Avgust 2021.
Шта је хтео у њиховим институцијама, примао шиптарске паре. Жао ми је да буде у њиховом казамату , али погрешио је чим је отишао тамо где није требао.Шиптари нису хтели у наше институције 90-их.
Mama
24. Avgust 2021.
Zasto bi ga bilo ko podrzao? On sa srednjom skolom, a znamo sta je bio pre ulaska u politiku i radio kao vozac, ima mesecno 2500e u Skupstini Kosova, sam je hteo, sam birao. Ne pada mi na pamet da ga podrzim.
Kosovo Republika
25. Avgust 2021.
Takozvano Kosovo, ubeditese da je Kosovo republika i ima svoju policiju, sudstvo i vojsku a vi sanjajte