Povlačenje Ambasade SAD iz izbora tužilaca dodatni udarac za Kosovo oko liberalizacije viza

kosovski pasoš
Izvor: lajmi.net

Negativan izveštaj Evropske komisije o Kosovu i povlačenje američke ambasade u Prištini iz procesa praćenja izbora tužilaca Osnovnog tužilaštva, predstavnici civilnog društva ocenjuju kao nove udarce koje je Kosovo zadobilo u pogledu liberalizacije viznog režima za ovu godinu, prenosi Reporteri.

Sagovornici su istakli da je potez američke ambasade loša vest i otkriva ono što su više puta govorili o pravosudnom sistemu na Kosovu.

Predstavnik Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj kaže da je reakcija ambasada SAD i EU prekretnica jer se nisu složili sa načinom na koji Kosovsko tužilačko veće vodi proces izbora tužilaca.

Rekao je da to veće vode nepouzdani ljudi.

"Kosovski institut za pravdu je govorio i i dalje to misli da Kosovsko tužilačko veće vode ljudi koji nemaju kredibilitet i koji imaju sumnjivu prošlost. Njihova glavna odgovornost je da je na Kosovu u poslednjih pet godina zabeleženo  nazadovanje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Miftaraj.

Prema njegovim rečima, Kosovo nije preduzelo korake da ispuni obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Poslednje je bilo povlačenje američke ambasade, što je na neki način dalo pečat da se nešto veliko mora dogoditi kako bi se predstavnici pravosudnog sistema vratili u normalu. Nažalost 2020. je izgubljena godina za Kosovo, jer nismo ni na dnevnom redu za liberalizaciju viznog režima“, rekao je Miftaraj.

Ocenio je da ukoliko se u naredne dve godine nešto ne promeni na polju vizne liberalizacije viza i evropskih integracija, izlaz za mlade ljude biće van granica Kosova.

Genc Nimoni iz organizacije HOHU rekao je da je povlačenje američke ambasade iz izbora tužilaca loša vest za pravosudni sistem na Kosovu.

Prema njegovim rečima, to pokazuje stanje pravosudnog sistema na Kosovu.

"Njihova reakcija i povlačenje najbolja je poruka u vezi sa njihovim nezadovoljstvom i postupcima u tužilaštvu i pravosuđu, a takođe je i alarm za stanje pravosudnog sistema na Kosovu“, rekao je on.

Zoran
18. Oktobar 2020.
Dosadilo ste vise, i Bogu i narodu. Ovo je samo pocetak.