Poziv Evropskog parlamenta bez uticaja, vizna liberalizacija nije na dnevnom redu

Evrospki parlament
Izvor: Koha ditore

Tokom predsedavanja Portugalije Savetom EU ne postoji realna šansa da liberalizacija viznog režima za Kosovo bude na dnevnom redu. I za vreme narednog predsedavanja Slovenije, iako će ta zemlja biti zainteresovanija za to pitanje, takođe su male šanse da pitanje vizne liberalizacije bude na dnevnom redu, smatraju diplomate iz Brisela, piše Koha.

Nadu da će se vizna liberalizacija naći na dnevnom redu Saveta EU ponovo je podgrejao zahtev Evropskog parlamenta. Ipak diplomate iz Brisela podsećaju da nije prvi put da tako nešto zahteva većina EP, a da se u praksi zapravo ništa ne dešava.

Prošle nedelje, na plenarnoj sednici, Evropski parlament je velikom većinom odobrio Izveštaj o Kosovu. Kao i ranije, ovaj izveštaj pominje izazove sa kojima se Kosovo suočava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi pravosuđa, zaštiti životne sredine, obrazovanju i zdravstvu. Evropski parlament ponovio je i dva poziva koja su u intersu Kosova.

Ponovljen je poziv članicama EU koje nisu priznale Kosovo kao državu da to učine što je pre moguće i da Savet EU bez odlaganja odobri odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Ipak ni jedan ni drugi poziv nisu nešto novo. Evropski parlament, kao institucija EU u kojoj izabrani građani većinom odobravaju izveštaje i odluke, uvek je bio za nezavisnost Kosova i zahtevao je liberalizaciju viznog režima, čak i pre nego što je Evropska komisija zaključila da Kosovo ispunjava sve uslove.

Nemačko predsedavanje nije donelo ništa novo po tom pitanju. Veliki  broj diplomata iz drugih zemalja EU veruje da Nemačka nije bila iskrena kada je javno obećala da će raditi na odluci o liberalizaciji viza.

Nemačka kao zemlja izrazila je podršku ovom procesu, zalaže se za liberalizaciju viznog režima, ali to se nije mnogo primetilo u njenim akcijama tokom predsedavanja Savtom Evropske Unije.

Politička kriza na Kosovu, nedostatak uspeha u radu tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupciju na visokim nivoima vlasti, takođe su uticali na ovakav rasplet događaja.

Glavni problem ostaje protivljenje Francuske, koju takođe podržava Holandija, koja ipak nije tako oštra u protivljenju. 

Francuska će predsedavati Savetom EU sledeće godine za kada su zakazani i izbori u ovoj zemlji.