Prajs: Blinken se lično založio za izlazak iz ćorsokaka u dijalogu

Ned Prajs
Izvor: Ekonomia Online

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da se američki državni sekretar Entoni Blinken lično založio za rešavanje zastoja u dijalogu između Kosova i Srbije, prenosi portal Pavlović tudej.

Današnji pregovori koje vodi EU u Briselu između Kosova i Srbije ponovo su zašli u ćorsokak. Možete li nam dati uvid u to gde stvari stoje iz perspektive SAD, s obzirom da je gospodin Eskobar, zvaničnik Stejt departmenta, bio danas u Briselu?

Da, u pravu ste da je naš Gabe Eskobar, pomoćnik sekretara u Briselu. On je tu kao posmatrač, nije učesnik. Tako da ćemo pustiti učesnike da vode ove diskusije, detaljno govore o svom napretku. Mi, u partnerstvu sa EU, veoma pažljivo posmatramo, podstičemo obe strane da efikasno koriste dijalog. I pozivamo strane da ostanu za pregovaračkim stolom.

Kao što sam rekao juče ili prekjuče, mi u potpunosti podržavamo ovaj dijalog. Verujemo da je važno da obe strane efikasno iskoriste ove razgovore da unaprede svoju diskusiju o normalizovanim odnosima usredsređenim na premisu međusobnog priznavanja.

Želeli bismo da vidimo napredak u primeni prethodnih sporazuma o dijalogu, i verujemo da su, kao široki princip, dijalog i kompromis kritične komponente upravljanja, uključujući i slučaj Kosova i Srbije.

Daleko od toga da kompromis vidimo kao simptom ili odraz slabosti, smatramo da je neophodno postići dogovor o normalizaciji odnosa, koji ostaje fundamentalan za težnje Kosova i Srbije ka članstvu u EU. Nadamo se da lideri Srbije i Kosova razumeju važnost kretanja napred, a ne nazad, kroz ovaj dijalog koji vodi EU.

Rečeno je da je američki ambasador u EU dao poruku nekog iz Bele kuće EU tokom današnjih razgovora. Možete li to da potvrdite i ako je to tačno, da li je ovo sve što Bela kuća radi? Samo slanje pisama preko EU? Drugim rečima, da li ste spremni da se direktnije uključite kako biste došli do rešenja?

Postoji veliki broj visokih zvaničnika koji ovo veoma pažljivo prate, osim ovog jednog visokog zvaničnika koji je zapravo bio u Briselu, fizički posmatrajući ove razgovore. Uveravam vas da ovo ima visok nivo pažnje.

Naš ambasador pri misiji EU je jedan od zvaničnika koji ovo veoma pažljivo prati, ali ovde ima i visokih zvaničnika koji to rade. Znam da je ovo pitanje u koje je i sam sekretar Blinken proveo dosta svog vremena lično uložio. Dakle, ovo je prioritet u ovom preduzeću od naših predstavnika na terenu i ovde.