Prajs: Nastavlja se provera avganistanskih državljana na Kosovu

Ned Prajs
Izvor: Ekonomia Online

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da će američke vlasti  nastaviti sa proveravanjem državljana Avganistana, koji su privremeno smešteni na Kosovu, pre nego što im bude dozvoljeno da se nasele u Sjedinjenim Američkim Državama ili bilo kojoj trećoj zemlji, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je uobičajeni proces verifikacije", rekao je Prajs na redovnom sastanku sa novinarima odgovarajući na pitanje o statusu avganistanskih državljana koji se nalaze na Kosovu.

Dodao je da je bilo slučajeva koji su zahtevali dodatnu obradu, te da su izbeglice "premeštene u kamp Bondstil na Kosovu, gde međuinstitucionalni timovi rade na završetku verifikacije za njihov prijem u SAD, ili za preseljenje u treću zemlju".

Više od 1.300 državljana Avganistana našlo se utočište na Kosovu, od kraja avgusta kao rezultat međunarodnih napora da se zaštite od nasilja. Većina od njih su žene, deca, starci ili rođaci izvođača radova koji su radili sa koalicijom koju predvode SAD u Avganistanu, prenosi Glas Amerike.

Prajs je ponovio zahvalnost Vladi Kosova i istakao da se čine svi neophodni napori da se obezbedi bezbedno i udobno okruženje u kampu američkih trupa Bondstil, gde se nalaze kampovi u kojima su sklonjeni, dok je provera u toku.

Skoro polovina izbeglica je do sada, sa četiri leta u različito vreme, sa Kosova otišla u Sjedinjene Američke Države.