Pravilnik o radu Skupštine u suprotnosti sa Ustavom

Skupština Kosova
Izvor: Kosovo Online

Novi pravilnik o radu Skupštine, usvojen pre dva meseca, prema oceni civilnog društva u suprotnosti je sa Ustavom Kosova, dok iz Demokratske partije Kosova kažu da neće podržati novu uredbu ukoliko se ispostavi da ona krši najveći pravni akt na Kosovu, prenosi Telegrafi.

Iz civilnog društva traže da se izvrše neophodne izmene pre usvajanja pravilnika u drugom čitanju u Skupštini.

Član Kosovskog instituta za pravosuđe Gezim Šalja kaže da se konferencija predsednika, predviđena novom uredbom, umešala u nadležnosti Predsedništva i predsednika Skupštine.

"Postoji niz problematičnih pitanja kako u pogledu ustava, tako i u pogledu dobrih praksi kojima Skupština treba da se bavi između dva čitanja. Jedan od njih je i aspekt sankcionisanja lenjih poslanika koji ne učestvuju u radu Skupštine. Prvi je da prepoznaju činjenicu da je veoma legitimno ako se preduzimaju mere protiv poslanika koji su bez razloga odsutni i ne učestvuju u radu Skupštine", rekao je Šalja.

On je dodao i da bi poslanicima, a posebno iz opozicionih stranaka, trebalo priznati pravo političkog bojkota

"Institut za pravosuđe preporučuje da se ojača uloga predsedništva Skupštine, gde su zastupljene sve opozicione grupe. Ako sa ove konferencije uklonimo te neustavne nadležnosti i umešamo se u nadležnosti drugih institucija, onda uloga ove konferencije postaje nevažna", kaže Šalja.

Poslanici Skupštine Kosova 22. februara ove godine usvojili su u prvom čitanju novi pravilnik o radu Skupštine. Za njegovo usvajanje u drugom čitanju potrebni su glasovi dve trećine poslanika.