Pred Makronom lista izazova, jedan od njih i Zapadni Balkan

Emanuel Makron
Izvor: Tanjug

Francuska nakon drugog kruga izbora ima novog-starog predsednika Emanuela Makrona, koji je prvi predsednik sa drugim mandatom u poslednje dve decenije i u narednih pet godina pred njim je lista izazova, prenosi RTS.

Jučerašnji izbori su i najbolji rezultat krajnje desnice ikada i samo što su objavljeni rezultati predsedničkih izbora u Francuskoj počela je kampanja za parlamentarne izbore koji su veoma bitni, jer će odlučivati o tome sa kakvom većinom i kakvom podrškom u parlamentu će raspolagati predsednik.

Emaneuel Makron dobio je drugi mandat, ali je bitno da li će kao i u narednih pet godina imati i većinu u parlamentu.

Već u prvim reakcijama nakon objavljivanja rezultata i Marin Le Pen i drugi političari se pozicioniraju upravo za parlamentarne izbore.

Ovo je na neki način ponovo bio istorijski izbor pred Francuzima, jer su pred njima bila dva prilično suprotna pravca i kandidata, ali i zbog toga što je Emanuel Makron prvi predsednik koji je ponovo izabran na tu funkciju u poslednjih 20 godina, a ako se računaju periodi kohabitacije sa parlamentarnom većinom koja ne pripada istoj političkoj porodici kao i predsednik, onda se to dešava prvi put u 60 godina.

Najbolji rezultat krajnje desnice u istoriji

Sa druge strane, ovo je najbolji rezultat krajnje desnice u istoriji. Pre tačno 20 godina, otac Marin le Pen, Žan Mari, se našao takođe u drugom krugu izbora i tada je osvojio 18 odsto glasova. Marin le Pen je na jučerašnjim izborima imala podršku 41 odsto birača.

U obraćanju nakon objavljivanja rezultata izjavila je da će nastaviti političku borbu i da taj rezultat zapravo shvata kao pobedu i poziva na front protiv Emanuela Makrona na parlamentarnim izborima.

Pred novim-starim predsednikom Farancuske Emanuelom Makronom je lista izazova u novom mandatu.

On je kao i pre pet godina svoj pobednički govor započeo intoniranjem evropske himne "Ode radosti", ali sa manje pompe i trijumfalizma ovoga puta – poruka je bila da nije vreme za slavlje.

Ono što se očekuje u drugom mandatu je da Makron sada pokuša da ostvari planove i ambicije vezane za reformu Evropske unije.

Šta pobeda Makrona znači za Zapadni Balkan

Kada je reč o tome koliko uticaja to ima na Srbiju, upravo Makron je povezao unutrašnju reformu Evropske unije sa mogućnošću prijema novih članica, a za jun je najavio održavanje samita sa Zapadnim Balkanom.

Kako navodi RTS, ono što se može očekivati u narednom periodu je da se ta veza jasnije potvrdi i konkretizuje u junu, kada bi trebalo da bude i jasnije šta se podrazumeva pod reformom EU kako bi se napravilo mesta za nove članice i da se možda zemljama Balkana predstavi neki jasniji plan.

Makron je u januaru rekao da zemljama Zapadnog Balkana treba pružiti jasnu perspektivu članstava u razumnom vremenskom roku i sada treba da vidimo šta to konkretno znači.